Στις μέρες μας όλοι είμαστε πολίτες του κόσμου, καθώς το «παγκόσμιο χωριό» είναι πια μια υπαρκτή πραγματικότητα.
Υπάρχουν όμως κάποιοι πολίτες του κόσμου που καταζητούνται από τις τοπικές αρχές για κάτι ποινικά κολάσιμο που έχουν κάνει (ό,τι κι αν είναι αυτό, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε!).
Στη σπάνια λοιπόν φορά που θα πρέπει να εγκαταλείψεις, δίκαια ή άδικα, τη χώρα σου άρον-άρον και να περάσεις απαρατήρητος, πού θα πήγαινες αλήθεια;
Ανωνυμία, διακριτικότητα και έλλειψη συμφωνιών έκδοσης θα ήταν προφανώς στα πρώτα κριτήρια, με το παράδειγμα του Έντουαρντ Σνόουντεν που κατέφυγε στη Ρωσία και του Τζούλιαν Ασάνζ να γιορτάζει την πρώτη του επέτειο στην Πρεσβεία του Ισημερινού να λειτουργούν προφανώς ως τα καλύτερα τροχιοδεικτικά…
Οι επίγειοι παράδεισοι του δραπέτη του νόμου πολλοί και ονομαστοί, για σκεφτείτε όμως -αχρείαστοι να είναι!- κι αυτούς…
Ιράν
Ο αγαπημένος προορισμός της δυτικόστροφης προπαγάνδας είναι στην πραγματικότητα ένα πρώτης τάξεως μέρος να ζήσεις ινκόγκνιτο. Οι πενιχρές διπλωματικές επαφές του Ιράν με τις χώρες της Δύσης παραείναι θρυλικές για να μην τις λάβεις υπόψη σου, την ίδια ώρα που η αποφασιστικότητα της ιρανικής κυβέρνησης να μην αφήνει ξένους να εμπλέκονται στα πόδια της αυξάνει καθοριστικά τις πιθανότητες να μη σε εκδώσουν ποτέ. Μαθαίνεις φαρσί, παίρνεις ιρανική βίζα και είσαι έτοιμος να περάσεις τα γηρατειά σου στη χώρα…
Κούβα
Δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός, τροπικά ποτά, πανέμορφες γυναίκες, εκπληκτικοί χοροί και γλυκός καιρός, τι άλλο να ζητήσεις πια από το καταφύγιό σου; Στα «συν», το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκεί δεν αρέσκεται να παίζει μπάλα με τα δυτικά έθνη, κάτι που την ανεβάζει υψηλά στις προτιμήσεις του φυγά. Κι αν η αυτοεξορία λογίζεται τιμωρία, υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσεις την ποινή σου από τις κατάλευκες παραλίες και τα τιρκουάζ νερά;
Δυτική Σαχάρα
Η πιο λειτουργική αναρχία του πλανήτη, η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της υφηλίου περιλαμβάνει κάπου 266.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεμάτα με… τίποτα! Εγκατεστημένη μεταξύ Αλγερίας, Μαρόκου και Μαυριτανίας, είναι ο ιδανικός τόπος να χαθείς από προσώπου γης. Με νερά πλούσια σε ψάρι και τους αυτόχθονες να παραείναι σπάνιοι στη θέα, η ανωνυμία είναι εγγυημένη. Και βέβαια, παρά το γεγονός ότι είναι κάτω από τον ζυγό του Μαρόκου, οι ντόπιες αρχές παραείναι αδρανείς για να έχεις οποιαδήποτε συνέπεια (ή ακόμα και συνάντηση) με τον νόμο…
Ανδόρα
Με μόλις 85.000 κατοίκους πληθυσμό, το μεσογειακό πριγκιπάτο δεν είναι μόνο αφορολόγητος παράδεισος, αλλά και ένα από τα πλέον απαρατήρητα κρατίδια του πλανήτη. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τα 10 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, κανείς δεν πρόκειται να σε ανακαλύψει (ούτε να ασχοληθεί καν!): παίρνεις σβάρνα τα πανδοχεία και ξεμπέρδεψες. Είναι όμως και το άλλο: το καταφύγιό σου θα είναι ένα από τα μέρη του πλανήτη με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής…
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, όπως την ξέρουμε στη Δύση, είναι ταυτοχρόνως και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση, προσφέροντάς σου άπειρες επιλογές να στήσεις το λημέρι σου. Αν μάλιστα το έγκλημά σου δεν εμπίπτει στους δικούς τους, κομμουνιστικούς, νόμους, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς σε μια χώρα που ούτως ή άλλως δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τις δυτικές κυβερνήσεις. Και βέβαια με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο οικισμούς, όλο και κάπου θα βρεις να μείνεις και να δουλέψεις…
Ινδία
Με πληθυσμό πάνω από 1 δισεκατομμύριο κατοίκους, αν δεν μπορείς να κρυφτείς στην Ινδία, δεν μπορείς πουθενά στην οικουμένη! Και βέβαια η πολυπολιτισμικότητα της χώρας και οι πάμπολλες εθνικές κουλτούρες εγγυώνται ότι υπάρχει αναμφίβολα ένα μέρος εκεί για σένα. Επιλέγεις απλώς καιρό, φαγητό, γλώσσα, τοπίο και το είδος των ανθρώπων που θες γύρω σου και είσαι έτοιμος. Στα «μπόνους», η δυσαρμονία μεταξύ των τοπικών αρχών και των τεράστιων αποστάσεων, που το κάνει σχεδόν αδύνατο να σε ανακαλύψουν, εκτός πια κι αν κάνεις κάτι τόσο «χοντρό» που προκαλέσεις την τοπική μήνη…
Μπρουνέι
Η πλουσιότερη χώρα που μπορείς να καταφύγεις και μια από τις ειρηνικότερες, το «Σπίτι της Ειρήνης», όπως αποκαλείται το σουλτανάτο, παραμένει μια από τις πλέον πετυχημένες συνταγματικές μοναρχίες του πλανήτη Γη. Αυτό σημαίνει για τον καταδικασμένο φυγά μας ότι ο σουλτάνος προτιμά να μένουν τα πράγματα της χώρας εντός των τειχών, με τη βαριά λογοκρισία και καταπίεση στον Τύπο να δίνει το κατιτίς παραπάνω στην πολύτιμη ιδιωτικότητα που χρειάζεται. Προσθέστε σε αυτό το καταπληκτικό σύστημα υγείας και την ευκολία πρόσβασης στις γειτονικές Μαλαισία και Ινδονησία, που μπορείς να καταφύγεις πανεύκολα αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Μπρουνέι, και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί το σουλτανάτο είναι παράδεισος για τον καταζητούμενο. Η τιμωρία ποτέ δεν έδειχνε καλύτερα από το Μπρουνέι…
Γαλλία
Μπορεί να φαντάζει αναπάντεχη επιλογή, δεν είναι όμως. Γιατί οι «ψηλομύτες» και σωβινιστές Γάλλοι έβλεπαν πάντα με περιφρόνηση τα άλλα έθνη, κάτι που για το θέμα μας είναι χρυσός! Όχι μόνο λοιπόν η Γαλλία έχει μακρά ιστορία υπόθαλψης καταδίκων (βλέπε Πολάνσκι), αλλά έχει να το περηφανεύεται κιόλας ότι δεν εκδίδει τους πολίτες της σε άλλες χώρες. Και κάτι ακόμα: το να πάρεις άσυλο ως πρόσφυγας είναι στη Γαλλία σαφώς ευκολότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν λοιπόν δεν είναι για τον φυγά μας τα απομονωμένα μέρη και οι εξωτικοί προορισμοί, αν λαχταρά αντιθέτως κοσμοπολιτισμό και παραμονή στην ευρωπαϊκή γειτονιά, η Γαλλία είναι ο Νο 1 προορισμός…
Μπουτάν
Το Βασίλειο του Μπουτάν το λένε συνήθως «φτωχή χώρα με ευτυχισμένους πολίτες» και όλο και κάποιος λόγος θα υπάρχει γι’ αυτό! Κι αν το μικρό έθνος δεν σε κάνει να γυρνάς το κεφάλι σου εντυπωσιασμένος, είναι ο απολύτως καλύτερος προορισμός για να χαθείς απ’ όλους κι απ’ όλα. Όχι φανταχτερά πράγματα, όχι αδιάκριτες αρχές, σχεδόν μηδενικές διπλωματικές επαφές και εξωτερικές σχέσεις με το μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου, το Μπουτάν φαντάζει το ιδανικό μέρος για τους σκοτεινούς σκοπούς του φυγά. Άσε που είναι και σαν μεγάλο κέντρο αποτοξίνωσης: απαγορεύεται το κάπνισμα, οφείλεις να αρνηθείς τη φιλοξενία των ντόπιων (αν και μπορείς τελικά αν την αποδεχτείς έπειτα από δυο-τρεις προσκλήσεις), πρέπει διά νόμου να προστατεύεις το περιβάλλον, ενώ μέχρι πρόσφατα απαγορευόταν η τηλεόραση και το ίντερνετ. Το απομονωμένο βασίλειο είναι ιδανικό για να αλλάξεις σελίδα στη ζωή σου…
Σε κοινή θέα (ή συνεχή μετακίνηση)
Και γιατί να τρέξεις να κρυφτείς σε τελική; Η συνταγή και γνωστή είναι και πολυδιαφημισμένη: κρύβεσαι εκεί που δεν το περιμένει κανείς και ξεμπερδεύεις! Στα σπίτια φίλων, σε κακόφημα πανδοχεία, μετακινείσαι συνεχώς και τα ίχνη σου χάνονται. Ζεις την περιπέτειά σου στο φουλ μέχρι να πιαστείς τελικά ή να βαρεθούν οι αρχές να σε κυνηγάνε και να σε αφήσουν ήσυχο. Αν και για το τελευταίο δεν παίρνουμε όρκο…