Πολλοί Τούρκοι τη θεωρούν ανερχόμενο αστέρι στη πολιτική σκηνή. Ελάχιστοι πολιτικοί στη χώρα είναι τόσο δημοφιλείς όσο η 48χρονη ιατροδικαστής από τον Πόντο, Τζανάν Καφταντσίογλου. Με τις αριστερές της τοποθετήσεις προκαλεί συχνά ακόμα και μέλη του κόμματός της, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP.
Στις αρχές του 2018 εξελέγη πρόεδρος του CHP Κωνσταντινούπολης. Έγινε ωστόσο γνωστή ένα χρόνο αργότερα ως σκιώδης αρχηγός της προεκλογικής εκστρατείας του Εκρέμ Ιμάμογλου για το Δήμο της Πόλης. Λέγεται ότι αν δεν ήταν η 48χρονη γιατρός ο σχεδόν άγνωστος πολιτικός δεν θα εκλεγόταν ποτέ δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως καταφέροντας στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μια από τις πιο πικρές ήττες της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Με τη νίκη του κόμματός της η Τζανάν Καφταντσίογλου έγινε γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα, όπως γράφει η Deutsche Welle.
Η σύγκρουση της πετυχημένης πολιτικού με το πολιτικό κατεστημένο και το κυβερνών AKP δεν άργησε. Λίγες μήνες μετά τη νίκη Ιμάμογλου στη Κωνσταντινούπολη καταδικάστηκε σε σχεδόν επταετή φυλάκιση για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας», «αναμόχλευση παθών», «προσβολή προέδρου» και «προσβολή δημοσίων λειτουργών». Για την καταδίκη της 48χρονης ήταν αρκετές οι αναρτήσεις της στο Twitter μεταξύ 2012-2017. Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έκανε λόγο για απόφαση-εκδίκηση μετά την εκλογική ήττα στη Κωνσταντινούπολη. Η Τζανάν Καφταντσίογλου άσκησε έφεση.
Η «Δικαιοσύνη Ερντογάν» αντεπιτίθεται
Η τουρκική δικαιοσύνη ωστόσο επανήλθε με νέες κατηγορίες. Προσάπτει στην επικεφαλής του CHP της Πόλης ότι στήριξε δημόσια τον Σουάτ Εζκγκντά του CHP, ο οποίος έβγαλε φωτογραφία το σπίτι του υπεύθυνου ΜΜΕ της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, για να αποδείξει ότι χτίστηκε χωρίς άδεια κατασκευής, είναι με άλλα λόγια… αυθαίρετο. Η εισαγγελία κατηγορεί την Τζανάν Καφταντσίογλου για «προτροπή σε ποινική πράξη». Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει φθάνει τα 10,5 χρόνια.
Στην Τουρκία δεν είναι σπάνιο μέλη της κυβέρνησης να εξαντλούν τα ένδικα μέσα για να ασκήσουν πιέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους. Έτσι και στην περίπτωση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, από τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν ζητά 110.000 ευρώ αποζημίωση, επειδή σε ομιλία έκανε λόγο για τον «αποκαλούμενο πρόεδρο».
Τις δραματικές επιπτώσεις μιας δικαστικής προσφυγής κατά της αντιπολίτευσης δείχνει η περίπτωση του Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς. Εδώ και περισσότερα από 4 χρόνια ο πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού HPD βρίσκεται υπό κράτηση χωρίς να έχει συσταθεί καν κατηγορητήριο σε βάρος του. Μόλις πρόσφατα η εισαγγελία κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση κατηγορίες σε βάρος του ζητώντας «ισόβια φυλάκιση».
Βροχή οι μηνύσεις κατά της αντιπολίτευσης
Οι απειλές και τα δικαστήρια δεν δείχνουν ωστόσο να αποθαρρύνουν την Τζανάν Καφταντσίογλου, η οποία θέλει να πολεμήσει τον πρόεδρο Ερντογάν και τους υπουργούς του με τα όπλα τους. Έτσι κατέθεσε σε βάρος του προέδρου Ερντογάν και του υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μήνυση ζητώντας αποζημίωση επειδή την αποκάλεσαν «στρατευμένη».
Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε αν θα επισκεπτόταν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον διορισμό πρυτάνεως από τον ίδιο με διάταγμα, απάντησε: «Γιατί να συναντηθώ μαζί τους; Η πρόεδρος του CHP Κωνσταντινούπολης πήγε. Είναι μαχητής του DHKP-C» (DHKP-C: ακραία αριστερή ομάδα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα)
Με ψυχραιμία η Τζανάν Καφταντσίογλου ζήτησε από τον πρόεδρο Ερντογάν «να καταθέσει το συντομότερο αποδείξεις για αυτές τις ανυπόστατες κατηγορίες». Κατά την εκτίμηση της 48χρονης πολιτικού η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει την ήττα που υπέστη στις εκλογές για το Δήμο Κωνσταντινούπολης.