Το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της Ιταλίας εξετάζει η Κομισιόν για παραλείψεις στην καταγραφή των προσφύγων που διέρχονται μέσω του εδάφους της με την ελπίδα να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.
«Η εντύπωσή μας είναι ότι η Ιταλία και ορισμένες άλλες χώρες μέλη, δεν εξηγούν αρκετά σαφώς στους ανθρώπους ότι εάν επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου πρέπει να αφήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», δήλωσε η επίτροπος στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
Σύμφωνα με την επίτροπο, οι Βρυξέλλες διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις παραβιάσεις της σύμβασης του Δουβλίνου, η οποία επιβάλλει στους αιτουμένους ασύλου να καταθέσουν την αίτησή τους στην χώρα εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αποκλείεται η προσφυγή κατά της Ιταλίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε να ικανοί να αποδείξουμε ότι πρόκειται για συστηματική και σκόπιμη πρακτική. Οι Ιταλοί οφείλουν φυσικά να σεβαστούν το νόμο, ενώ εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε σε μία κατάσταση κατά την οποία έχουν υποδεχθεί 40.000 έως 50.000 ανθρώπους σε μικρό χρονικό διάστημα», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρεμ , ο οποίος ερωτήθηκε από την εφημερίδα, υπενθύμισε ότι εννέα χώρες της ΕΕ υποδέχονται το 90% των προσφύγων και θεωρεί ότι είναι σαφές «από αυτήν την άποψη ότι περισσότερες από τις χώρες μέλη πρέπει να εμπλακούν».
Μαζί με τη Γερμανία και τη Βρετανία, η Σουηδία είναι ένας από τους προτιμώμενους από τους πρόσφυγες ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στους πρώτους έξι μήνες του 2014, 31.900 άτομα κατέθεσαν στις χώρες αυτές αίτηση χορήγησης ασύλου, το εν τρίτο Σύριοι.