Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι εταίροι του δεν κατάφεραν να πείσουν τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και υπογράμμισε ότι ο Ουκρανός ηγέτης φέρει πλέον όλη την ευθύνη για τη βία εκεί.
«Δυστυχώς ο πρόεδρος Ποροσένκο πήρε την απόφαση να ξαναρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις και εμείς –εννοώ τον εαυτό μου και τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου– δεν μπορούσαμε να τον πείσουμε ότι ο δρόμος για μια σταθερή, ισχυρή και μακροχρόνια ειρήνη δεν περνάει μέσα από τον πόλεμο», τόνισε ο Πούτιν απευθυνόμενος στους Ρώσους πρεσβευτές οι οποίοι συναντώνται στην Μόσχα.
«Έως τώρα ο Πέτρο Αλεξέγεβιτς (Ποροσένκο) δεν συνδεόταν άμεσα με την εντολή να αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά τώρα αυτός έχει αναλάβει όλη αυτήν την ευθύνη, όχι μόνον στρατιωτικά αλλά και πολιτικά, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό», πρόσθεσε ο Πούτιν κατά την ετήσια αυτή ομιλία του για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας ενώπιον του διπλωματικού σώματος της χώρας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε εξάλλου μετά την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που πρόσκεινται στην Ρωσία ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ρώσων στο εξωτερικό.
Ο Πούτιν κατηγόρησε εξάλλου την Ουκρανία ότι κάνει εκβιασμό στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι το Κίεβο αξίωσε μια «εντελώς αδικαιολόγητη» μείωση τιμής για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Ρωσία. Επίσης υπογράμμισε ότι οι «ευσυνείδητοι» καταναλωτές και πάροχοι δεν θα πρέπει να υποφέρουν από «τις ενέργειες των Ουκρανών πολιτικών».
Κατά την ίδια ομιλία, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «όλοι στην Ευρώπη» πρέπει να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το σενάριο που εκτυλίσσεται στην Συρία, την Λιβύη, το Ιράκ και την Ουκρανία —χώρες που αντιμετωπίζουν ένοπλες εξεγέρσεις— δεν θα «εξαπλωθεί».
«Χρειαζόμαστε όλοι στην Ευρώπη ένα δίχτυ ασφαλείας, ώστε τα προηγούμενα στο Ιράκ, την Λιβύη, την Συρία και την Ουκρανία να μην μετατραπούν σε μια μεταδοτική ασθένεια», είπε.
Η Ρωσία θέλει εφεξής να έχει σχέσεις «σε μια βάση ισότητας» με τους δυτικούς αφού υπερασπίστηκε τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στην ουκρανική κρίση, υπογράμμισε επίσης ο Πούτιν.
«Αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι το αποκορύφωμα των αρνητικών τάσεων στις παγκόσμιες υποθέσεις», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι παρ’ όλα αυτά ο πραγματισμός θα υπερισχύσει, ότι οι Δυτικοί θα εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους (…), θα αρχίσουν να οικοδομούν σχέσεις σε μια βάση ισότητας, με αμοιβαίο σεβασμό».
Αναφερόμενος στην Γαλλία, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εκβιάζουν το Παρίσι όσον αφορά την πώληση πολεμικών πλοίων στην Ρωσία.
«Γνωρίζουμε για την πίεση που οι ΗΠΑ ασκούν στην Γαλλία ώστε να μην πωλήσει πολεμικά πλοία Mistral στην Ρωσία. Αυτό ισοδυναμεί με εκβιασμό», σημείωσε.
Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι τα προβλήματα των γαλλικών τραπεζών στις ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα ενός «εκβιασμού» που γίνεται ώστε το Παρίσι να απαρνηθεί την παράδοση πολεμικών πλοίων Μιστράλ στην Ρωσία.
«Γνωρίζουμε για την πίεση που ασκούν οι Αμερικανοί εταίροι μας για να απαρνηθούν (οι Γάλλοι) την παράδοση Μιστράλ στην Ρωσία» και ότι τους έχουν κάνει να κατανοήσουν ότι αν δεν προχωρήσουν στην παράδοση «οι κυρώσεις στις τράπεζες θα αρθούν ή θα περιοριστούν». «Πώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό ως κάτι άλλο από έναν εκβιασμό;», διερωτήθηκε κατά την ετήσια αυτή ομιλία του για την Εξωτερική Πολιτική.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν καταφέρει να έχουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Μόσχα.
«Ξανά και ξανά ακούμε ανοιχτά διακοινώσεις αυταρχικές που μοιάζουν με τελεσίγραφα», σημείωσε και επανέλαβε ότι η Ρωσία προτίθεται να έχει έναν διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον με ίσους όρους, όπως και ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για τις τρέχουσες εντάσεις στις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.