Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των Ρώσων πολιτών κατά του κορονοϊού. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (15/01) η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τατιάνα Γκόλικοβα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με διακεκριμένους επιδημιολόγους και ιολόγους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γκόλικοβα είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή από τη νέα εβδομάδα να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός, ενώ ανάφερε ότι στη Ρωσία έχουν εγκριθεί δύο ρωσικά εμβόλια και ένα τρίτο είναι «καθ’ οδόν».
Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιανουαρίου, είχε δώσει εντολή να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός, χωρίς να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία. Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία τη Δευτέρα.
Το 60% του πληθυσμού θα μπορέσει να εμβολιασθεί εντός του 2021
Τον πρώτο χρόνο του εμβολιασμού θα μπορέσει να εμβολιασθεί το 60% του πληθυσμού της Ρωσίας και η διαδικασία θα πρέπει να οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε το φθινόπωρο να υπάρχει συλλογική ανοσία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Προστασίας της Υγείας του Καταναλωτή (Rospotrebnadzor), Άννα Ποπόβα, κατά τη διάρκεια της ίδιας σύσκεψης.
«Το πιο σημαντικό θέμα της επιδημιολογικής κατάστασης τη σημερινή ημέρα είναι πώς θα προχωρήσουμε παραπέρα με το θέμα της ανοσίας, σήμερα ακούσθηκαν μερικοί αριθμοί, 60%, 80%, 90%, όπως και να τους εμβολιάσουμε όλους. Φυσικά και θα θέλαμε να τους εμβολιάσουμε όλους, ώστε να μην έχουμε προβλήματα…
Τον πρώτο χρόνο θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το 60% του συνολικού πληθυσμού και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε απευθυνόμενη στην Τατιάνα Γκόλικοβα και επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε το φθινόπωρο να υπάρχει συλλογική ανοσία.
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τον κορονοϊό στη Ρωσία, η Ποπόβα δήλωσε ότι είναι «επίπεδη και ήρεμη» σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Στην πραγματικότητα, υπό το φως των προβλημάτων που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, η Ρωσική Ομοσπονδία δείχνει επίπεδη και ήρεμη. Εάν δει κανείς τις καμπύλες νοσηρότητας στα διαγράμματα… βλέπει ότι η δική μας καμπύλη είναι αρκετά ομαλή και επίπεδη, αν την συγκρίνει με αυτές που βλέπουμε σε άλλα διαγράμματα σε άλλες χώρες», είπε η Γκόλικοβα.
Η ίδια ανέφερε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι λειτούργησαν το κρατικό σύστημα και οι υγειονομικές και επιδημιολογικές υπηρεσίες της χώρας.