Οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ είναι πιο αποφασισμένοι πλέον να εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Σομαλίας, εκτίμησε χθες Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα Νικ Κέι, ζητώντας να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Οι Σεμπάμπ, που συνδέονται με την αλ Κάιντα, «είχαν πάντα τη δυνατότητα και την επιθυμία να διεξάγουν επιθέσεις στην περιοχή», όμως τώρα «η επιθυμία τους να εξαπολύσουν αυτές τις επιθέσεις εκτός Σομαλίας» είναι «πιο ισχυρή», δήλωσε ο Κέι που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ναϊρόμπι.
Η οργάνωση «έχει περιφερειακή ατζέντα» και γι’ αυτό η απειλή αυτή χρειάζεται «οι χώρες της περιοχής, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, να είναι πολύ πιο ενωμένες στην προσέγγισή τους», εκτίμησε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «ανταλλαγή πληροφοριών» και «έλεγχο των συνόρων» μεταξύ των κρατών της περιφέρειας.
Οι Σεμπάμπ έχουν αυξήσει τον τελευταίο καιρό τις επιθέσεις τους εναντίον των χωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) η οποία με την υποστήριξη του ΟΗΕ μάχεται στη Σομαλία εναντίον τους από το 2007.
Μερικές από τις τελευταίες επιθέσεις τους εξαπολύθηκαν εναντίον στόχων στην Κένυα, όπως αυτή εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς και αυτές που σημειώθηκαν στα μέσα Ιουνίου στις ακτές της Κένυας από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 60 άνθρωποι. Η Σομαλία παραμένει «η βάση των Σεμπάμπ, όπου βρίσκονται τα προπύργιά τους», υπογράμμισε ο Κέι.
Είναι λοιπόν «πολύ σημαντικό η Σομαλία να σταθεροποιηθεί και οι Σομαλοί να αποκτήσουν μια κυβέρνηση που θα λογοδοτεί σε αυτούς και θα εργάζεται πραγματικά για το συμφέρον τους», επεσήμανε ο ίδιος.
Η χώρα πλέον έχει ξεκινήσει μια «πολιτική διαδικασία» με «ένα νέο ομοσπονδιακό σύνταγμα» το οποίο αναμένεται να καταρτιστεί το 2015 και τη διεξαγωγή εκλογών το 2016, σημείωσε ο Κέιν.
Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν το 2011 από το Μογκαντίσου και έχουν πλέον εγκαταλείψει σχεδόν όλα τα προπύργιά τους στη νότια και κεντρική Σομαλία, όμως εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές της υπαίθρου και να επιδίδονται σε ανταρτοπόλεμο. Στόχος τους είναι κυρίως οι σομαλικοί θεσμοί και η Amisom.