Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι συγκέντρωσε ποσοστό 30,38% και θα έχει τις περισσότερες (37) έδρες στη νέα Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, τα οποία ανακοινώθηκαν στην Πρίστινα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Δεύτερη πολιτική δύναμη στη Βουλή θα είναι η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου με ποσοστό 25,24% και 30 έδρες στη Βουλή που αριθμεί συνολικά 120 μέλη και ακολουθούν το κίνημα «Αυτοδιάθεση» με 16 βουλευτές (ποσοστό 13,59%), η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του Ραμούς Χαραντινάι με 11 έδρες (ποσοστό 9.54%) και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο με έξι έδρες.
Με βάση τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι Σέρβοι θα έχουν δέκα έδρες στη Βουλή, η Σερβική Λίστα, που εκπροσώπησε τους Σέρβους με ποσοστό 5,22% καταλαμβάνει εννέα έδρες στη Βουλή και το Κόμμα για τη Δημοκρατική Πρόοδο του Νέναντ Ράσιτς θα έχει μία έδρα. Δέκα έδρες στη Βουλή θα έχουν οι υπόλοιπες μειονότητες (τουρκική, βοσνιακή, Ρομά, Ασκάλι, Αιγύπτιοι).
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές το 2010, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου θα έχει τέσσερις περισσότερες έδρες στη Βουλή και η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου τρεις περισσότερες. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» εξασφάλισε άλλες δύο έδρες και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου διατήρησε τις 11 έδρες.
Νεοεισερχόμενες πολιτικές δυνάμεις είναι η Σερβική Λίστα και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, που ίδρυσαν τα πρώην στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι και Γιακούπ Κρασνίτσι.
Για να συγκροτηθεί κυβέρνηση στο Κόσοβο πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον των 61 από τους συνολικά 120 βουλευτές.
Ο συνασπισμός των κομμάτων Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου – Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου με τη στήριξη του κινήματος «Αυτοδιάθεση» έχει 63 βουλευτές, οι οποίοι έχουν προτείνει για εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Ραμούς Χαραντινάι.
Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα απευθύνθηκε επίσημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησε αποσαφήνιση δύο άρθρων του Συντάγματος, ώστε με βάση τη γνωμοδότηση, να καθοριστεί σε ποιον πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Επίσημη επικύρωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών μπορεί να αναμένεται, όταν λήξουν όλες οι διαδικασίες υποβολής ενστάσεων από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία μπορούν να προσφύγουν στη Επιτροπή Ενστάσεων και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πέντε ημέρες και γι αυτό δεν αναμένεται επικύρωση των αποτελεσμάτων πριν από τις 2 Ιουλίου.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου που προγραμματίζεται για τις 3 Αυγούστου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και οι πέντε αντιπρόεδροι του Σώματος. Παράλληλα, η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια να ορίσει την ημερομηνία συγκρότησης της νέας Βουλής σε Σώμα, στη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.