Ένα άγαλμα της ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, Μπάρμπαρα Ρόουζ Τζονς, η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην άρση του φυλετικού διαχωρισμού στo δημόσιο σχολικό σύστημα, θα τοποθετηθεί στη Ροτόντα του Καπιτωλίου της Ουάσινγκτον, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι, αντικαθιστώντας το άγαλμα ενός ηγέτη των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής που πολέμησαν υπέρ της δουλείας.
Η Τζονς ήταν 16 ετών όταν ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας των συμμαθητών της στο γυμνάσιο της Βιρτζίνια, που αποτελείτο από μαύρους μαθητές, ζητώντας εκπαιδευτική ισότητα, μια διαμαρτυρία που οδήγησε σε μια αγωγή και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1954, γνωστή ως Μπράουν κατά του Συμβουλίου της Εκπαίδευσης (Brown v Board of Education) που κήρυξε παράνομο τον φυλετικό διαχωρισμό.
Το άγαλμα, το οποίο παραχωρήθηκε από τη Βιρτζίνια, θα αντικαταστήσει εκείνο του στρατηγού Ρόμπερτ Ε. Λι, διοικητή του στρατού της Συνομοσπονδίας και του στρατού της Βόρειας Βιρτζίνιας κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.
«Το Κογκρέσο θα συνεχίσει το έργο μας για να απαλλάξει το Καπιτώλιο από φόρους τιμής στο μίσος, καθώς αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της μάστιγας του ρατσισμού στη χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. «Δεν υπάρχει χώρος για να γιορτάσουμε τη μισαλλοδοξία της Συνομοσπονδίας στο Καπιτώλιο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος τιμής στη χώρα μας».
Ο βουλευτής της Βιρτζίνιας Ντόναλντ ΜακΕχιν τόνισε με tweet του: ««Ανυπομονώ να δω ένα άγαλμα της Μπάρμπαρα Τζονς , της οποίας η γενναιότητα άλλαξε το έθνος μας, να εκπροσωπεί την Βιρτζίνα σύντομα εδώ».
Στις ΗΠΑ αυξάνεται η πίεση για την απομάκρυνση σημαιών της Συνομοσπονδίας, αγαλμάτων, οδικών πινακίδων και άλλων μνημείων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της.
Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο προβλέπει την αφαίρεση των ονομάτων στρατηγών της Συνομοσπονδίας από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, εν μέρει λόγω αυτής της διάταξης.
Η δολοφονία τον περασμένο Μάιο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη πυροδότησε ιστορικές διαδηλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ειδικά στη μεταχείριση των Μαύρων Αμερικανών από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Τον Ιούνιο, διαδηλωτές γκρέμισαν ένα άγαλμα του Τζέφερσον Ντέιβις, προέδρου των Πολιτειών της Συνομοσπονδίας, στη λεωφόρο Μόνιουμεντ στο Ρίτσμοντ, που υπήρξε πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας.