Ένας στους 4 ανθρώπους του πλανήτη δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό πριν από το 2022, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις προπαραγγελίες για τα εμβόλια του κορονοϊού και βρήκαν πως περισσότερα από τα μισά εμβόλια που έχουν ήδη δεσμευτεί θα πάνε σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Αυτές οι χώρες δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η μελέτη βρήκε επίσης πως ακόμα και αν όλοι οι παρασκευαστές εμβολίου καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, στα τέλη του 2021 δεν θα έχουμε παρά 6 δισ. δόσεις.

Κάτι που σημαίνει ότι ως το 2022 το 1/4 της ανθρωπότητας δεν θα έχει πρόσβαση σε εμβόλιο για την Covid-19.

H μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «BMJ», εξέτασε τις παραγγελίες ακόμα και από πειραματικά σκευάσματα που δεν έχουν πάρει έγκριση από κάποιον υγειονομικό θεσμό.

Ως και τις 15 Νοεμβρίου, αρκετές χώρες είχαν παραγγείλει 7,48 δισ. δόσεις από 13 φαρμακευτικές, ώστε να χορηγηθούν σε 3,76 δισ. ανθρώπους.

Οι σημαντικότερες τέτοιες φαρμακευτικές είναι οι AstraZeneca, Novavax, Pfizer/BioNTech, Sanofi/GSK, Johnson & Johnson/Janssen, Moderna, SinoVac/CanSino, Gamaleya Research Institute, CureVac, Medicago και University of Queensland/CSL.

Λίγο περισσότερα από τα μισά (51%) θα πάνε στους ισχυρούς του πλανήτη: Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, Ιαπωνία.

Αυστραλία, Καναδάς και Ιαπωνία έχουν δεσμεύσει μάλιστα πάνω από 1 δισ. δόσεις.