Το ισπανικό κράτος πήρε σήμερα τον έλεγχο του θερινού μεγάρου του πρώην δικτάτορα στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, μαζί με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που περιέχει, και προχώρησε σε έξωση των κληρονόμων του, στο πλαίσιο των προσπαθειών της αριστερής κυβέρνησης να σβήσει την κληρονομιά της εξουσίας του.
Καθώς η επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της ισπανικής κυβέρνησης Κονσουέλο Κάστρο έφθανε στο μέγαρο, που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, για να πραγματοποιήσει μια τελική επιθεώρηση και να αναλάβει επισήμως τον έλεγχο της ιδιοκτησίας, την υποδέχθηκε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που είχε ένα πανό το οποίο έγραφε: «Κάντε τους να δώσουν πίσω αυτά που έκλεψαν: ποτέ ξανά φρανκισμός».
Η κίνηση αυτή έγινε μετά την απομάκρυνση, πέρυσι, του λειψάνου του Φράνκο από μαυσωλείο κοντά στη Μαδρίτη και άλλες πρωτοβουλίες για την αφαίρεση συμβόλων της εποχής της δικτατορίας οι οποίες έχουν εγκριθεί από διάφορες κυβερνήσεις μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.
Η αξία του μεγάρου Πάθο ντε Μεϊράς, που οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 1893 και το 1907 από τη συγγραφέα Εμίλια Πάρδο-Μπαθάν, είχε εκτιμηθεί πέρυσι από την οικογένεια σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Φράνκο πήρε στο όνομά του την πλήρη ιδιοκτησία του μεγάρου, το οποίο είχε αγορασθεί με δημόσιες δωρεές το 1938 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, και το χρησιμοποιούσε ως επίσημη θερινή κατοικία του.
Τον Σεπτέμβριο δικαστήριο αποφάνθηκε πως η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στον Φράνκο ήταν παράνομη, καθώς οι δωρεές δεν προορίζονταν για τον ίδιο τον στρατηγό, αλλά για τον αρχηγό του κράτους, και έδωσε εντολή στους κληρονόμους να εκκενώσουν το κτίριο. Η έφεση που έκαναν οι τελευταίοι απορρίφθηκε.
Απογραφή της ιδιοκτησίας που διατάχθηκε από το δικαστήριο και δόθηκε προχθές, Τρίτη, στη δημοσιότητα περιλαμβάνει σχεδόν 700 αντικείμενα σημαντικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, περιλαμβανομένων δύο αγαλμάτων από τον καθεδρικό ναό Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, και περίπου 13.000 βιβλία.
«Η μεταβίβαση αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας έρευνας στις ιδιοκτησίες της οικογένειας του Φράνκο», δήλωσε ο Εμίλιο Σίλβα, επικεφαλής της Ένωσης για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης».
Ο Μπενίτο Πορτέλα, δήμαρχος της Σάδα, όπου βρίσκεται το Πάθο, δήλωσε πως θέλει το μέγαρο να μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στην Εμίλια Πάρδο-Μπαθάν.
«Θα έπρεπε να είναι ένας χώρος για την ανάκτηση της μνήμης μιας συγγραφέα, μιας πρωτοπόρου σε διάφορους τομείς που ήταν παρεξηγημένη στην εποχή της», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RNE.