Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια Βρετανία χωρίς τη Σκωτία και μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Βρετανία, προκαλώντας την οργή του Σκωτσέζου πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε χρησιμοποιώντας το σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008: «Ναι, μπορούμε».
«Συμμεριζόμαστε, με τη Βρετανία, ένα στρατηγικό όραμα για πολλά διεθνή θέματα και είναι καλό για εμάς να ξέρουμε ότι η Βρετανία έχει μια θέση μέσα στο ευρωπαϊκό σχέδιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη λήξη της συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) στις Βρυξέλλες.
«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι το σχέδιο αυτό (σ.σ. το ευρωπαϊκό) θα προχωρήσει χωρίς τη Βρετανία και μου είναι εξίσου δύσκολο να σκεφτώ ότι θα ήταν προς όφελος της Βρετανίας να αποκλειστεί από αποφάσεις που έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική και πολιτική ζωή της», πρόσθεσε.
Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017, εφόσον επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.
«Είμαι σίγουρος ότι ο βρετανικός λαός θα λάβει τη σωστή απόφαση», τόνισε ο Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε επίσης για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Η Βρετανία ήταν ανέκαθεν ένας εξέχων σύμμαχός μας (. . .) και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας θα παραμείνει ισχυρός, ενωμένος και αποτελεσματικός», είπε, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι επαφίεται στους Σκωτσέζους να αποφασίσουν εάν θα ανεξαρτητοποιηθούν ή όχι.
Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της, Άλεξ Σάλμοντ, «δανείστηκε» το σλόγκαν του ίδιου του Ομπάμα για να του απαντήσει: «Ναι, μπορούμε». «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη νίκη της ψήφου υπέρ της ανεξαρτησίας (στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου) και να μετατρέψουμε τη Σκωτία σε μια γη ευκαιριών και το μήνυμά μας προς τους Σκωτσέζους τους επόμενους μήνες είναι ‘ναι, μπορούμε’«, είπε ο Σάλμοντ από το Εδιμβούργο.
«Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, η απόφαση για το μέλλον της Σκωτίας επαφίεται στους Σκωτσέζους. Μια ανεξάρτητη Σκωτία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν δύο μεγάλους φίλους και συμμάχους αντί για έναν», πρόσθεσε.