«Βίους» αντίθετους και, δυστυχώς, όχι παράλληλους ακολουθούν πολλές χώρες του κόσμου σχετικά με τις εξελίξεις και την πρόοδο ως προς την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε σήμερα, Τρίτη, η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών της κατά της Covid-19, την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ το lockdown επέστρεψε για περισσότερους από 20 εκατομμύρια Καλιφορνέζους.
Η Μάργκαρετ Κίναν, μια γιαγιά 90 ετών, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής συμμαχίας Pfizer/BioNTech, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πράσινο φως που δόθηκε για το εμβόλιο αυτό στην εν λόγω χώρα, η οποία θρηνεί σχεδόν 61.500 νεκρούς από Covid-19, τους περισσότερους στην Ευρώπη.
Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν την ενενηντάχρονη γυναίκα στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας να κάνει το εμβόλιο καθισμένη στην πολυθρόνα της και μιλώντας με τη νοσηλεύτρια.
«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω», δήλωσε η Κίναν κάτω από τα φλας των φωτογράφων.
«Αυτό σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει πάντως να περιμένει το 2021 για να εμβολιασθεί, καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ θα ακολουθήσουν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι άνω των 80 ετών.
Η διανομή του εμβολίου θα είναι «ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ», προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόκεται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο αυτό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ ο Καναδάς μπορεί να αρχίσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού του.
Κρίσιμη η κατάσταση στις ΗΠΑ
Όπως και οι υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία με περισσότερους από 283.000 θανάτους για σχεδόν 15 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα, η Καλιφόρνια βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της επιδημίας.
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Γκάβιν Νιούσομ επέβαλε και πάλι χθες, Δευτέρα, lockdown στο νότιο τμήμα της Πολιτείας, ένα μέτρο που αφορά περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της μάχης μας εναντίον του ιού και οφείλουμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα από τώρα ώστε να αποφύγουμε τον υπερκορεσμό του νοσοκομειακού συστήματος της Καλιφόρνια», εξήγησε. Στην πολιτεία αυτή είναι κατειλημμένο το 85% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η πόλη της Νέας Υόρκης, από την πλευρά της, άνοιξε και πάλι χθες, Δευτέρα, τα δημόσια σχολεία στοιχειώδους εκπαίδευσης, όμως οι αρχές μπορεί να αποφασίσουν νέο κλείσιμο των εστιατορίων εξαιτίας μιας βραδείας ανόδου της επιδημίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, καθησυχαστικά νέα για τον προσωπικό δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον τελευταίο μέχρι τώρα από τα πολλά μέλη του στενού κύκλου του αμερικανού προέδρου που έχουν πληγεί από τον ιό.
«Ο Ρούντι πάει πολύ καλά. Δεν έχει πυρετό. Μου τηλεφώνησε νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος στη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο.
Ο 76χρονος Τζουλιάνι βρέθηκε θετικός αφού επί έναν μήνα διέτρεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς μάσκα για να αμφισβητήσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Αυτός ο τελευταίος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, διορισμούς στην ομάδα του που θα αναλάβει τον τομέα της υγείας, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη, σύμφωνα με τον ίδιο, με «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Αμερική: να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία».
Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια Ξαβιέ Μπεσέρα πρόκειται να τεθεί επικεφαλής του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, ενώ ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώνει πως θέλει να κάνει κύριο σύμβουλό του για την πανδημία τον πολύ σεβαστό διευθυντή του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Άντονι Φάουτσι, ο οποίος είναι ήδη μέλος της ομάδας που έχει σχηματισθεί στον Λευκό Οίκο από την κυβέρνηση Τραμπ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Δριμύ το κύμα της πανδημίας στην Ιταλία
Η εξάπλωση της Covid-19 συνεχίζει να επιταχύνεται: από τις 24 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 10.000 θάνατοι καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο στον πλανήτη (με εξαίρεση την Κυριακή, όμως οι απολογισμοί είναι εν γένει χαμηλότεροι το σαββατοκύριακο).
Συνολικά η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.539.649 ανθρώπους στον κόσμο ενώ περισσότεροι από 67 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην Ιταλία, όπου την Κυριακή ξεπεράσθηκε το όριο των 60.000 νεκρών από την Covid-19, η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε πληροφορήθηκε χθες, Δευτέρα, πως βρέθηκε θετική, εν μέσω υπουργικής συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να τεθούν σε απομόνωση, εκτός της ιδίας, και άλλοι δύο υπουργοί.
Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία πρόκεται να κάνουν εκστρατείες εμβολιασμού τον Ιανουάριο, αρχίζοντας από τα πιο ευάλωτα πρόσωπα.
Το Σάββατο η Ρωσία άρχισε να χορηγεί το «Sputnik V» της σε κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς στη Μόσχα. Αυτό το ρωσικό εμβόλιο βρίσκεται ωστόσο ακόμη στην τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών.
Στα «κόκκινα» Δανία και Ισραήλ
Πενήντα ένα υποψήφια εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους και 13 απ’ αυτά βρίσκονται στην τελευταία φάση των δοκιμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως ο εμβολιασμός δεν πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός, παρά μόνο σε συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις.
Η Ινδονησία, η οποία είχε αρχίσει τον Αύγουστο μια εκστρατεία δοκιμών με το εμβόλιο του κινεζικού ομίλου Sinovac σε 1.660 εθελοντές, παρέλαβε το βράδυ της Κυριακής από το Πεκίνο μια πρώτη ποσότητα 1,2 εκατομμυρίου δόσεων.
Η Δανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων, θα κλείσει τα κολέγια, τα λύκεια, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε 38 κοινότητες, μεταξύ των οποίων η Κοπεγχάγη.
«Η κατάσταση είναι υπερβολικά ανησυχητική», τόνισε χθες, Δευτέρα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.
Στο Ισραήλ, οι αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ότι αυτή την εβδομάδα τίθεται σε ισχύ νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19.