Για πρώτη φορά μετά το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο, έφτασαν σήμερα στην Αυστραλία ξένοι φοιτητές.
Αεροπλάνο ναυλωμένο από το Πανεπιστήμιο Κάρολος Δαρβίνος (CDU) έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο του Ντάργουιν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μεταφέροντας 63 ξένους φοιτητές.
Πρόκειται για ένα πειραματικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να ενισχύσει τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης ο οποίος, πέρσι, είχε συνεισφέρει σχεδόν 23 δισ. ευρώ στην αυστραλιανή οικονομία, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Οι φοιτητές αυτοί, που προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία, συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη, όπου επιβιβάστηκαν στην πτήση για το Ντάργουιν.
Θα πρέπει τώρα να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε ένα κυβερνητικό κέντρο.
Σε ανακοίνωση το CDU υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς μια επανεκκίνηση του αυστραλιανού διεθνούς εκπαιδευτικού τομέα».
Η εκπαίδευση αντιπροσωπεύει τον τέταρτο «εξαγωγικό» τομέα της Αυστραλίας μετά εκείνον των σιδηρομεταλλευμάτων, του άνθρακα και του φυσικού αερίου.
Πέρυσι, τουλάχιστον 500.000 ξένοι φοιτητές ήταν εγγεγραμμένοι σε ένα από τα πολλά πανεπιστήμια της Αυστραλίας.
Η ομάδα πίεσης Universities Australia είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να της προκαλέσει απώλειες άνω των 9 δισεκ. ευρώ.
Τα πανεπιστήμια, που είναι δημόσια, εξαιρέθηκαν από τη βοήθεια που δόθηκε σε επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετώπισαν δυσκολίες και οδηγήθηκαν στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Παρόμοιες πρωτοβουλίες, από τα Πανεπιστήμια της Καμπέρας και της Αδελαΐδας, είχαν απορριφθεί, με την κυβέρνηση να κρατάει τις θέσεις στα κέντρα καραντίνας για τους Αυστραλούς που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό.
Λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των Αυστραλών που επέστρεφαν στη χώρα τους, περισσότεροι από 35.000 Αυστραλοί πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα τους επαναπατρίσει έως τα Χριστούγεννα.
Πολλοί ξένοι φοιτητές παραμένουν επίσης αποκλεισμένοι στην Αυστραλία και ορισμένοι εξαρτώνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη σίτισή τους.