Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανοίξει μια νέα σελίδα μαζί με το Ιράν επιστρέφοντας στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και οι δύο να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν ότι θα επιστρέψουν στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ο Ροχανί μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
«Η πολιτική της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι: σεβασμός των δεσμεύσεων έναντι σεβασμού των δεσμεύσεων, πράξεις έναντι πράξεων, μείωση της έντασης έναντι μείωσης της έντασης, σεβασμός σε αντάλλαγμα σεβασμού», δήλωσε ο Ροχανί.
«Εάν υπάρχει μια τέτοια θέληση στους μελλοντικούς Αμερικανούς ηγέτες, νομίζω ότι θα είναι πολύ εύκολο να επιλυθούν» πολλά προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος, για τον οποίο μια επιστροφή στην κατάσταση πριν από την προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει «άρδην την πορεία των πραγμάτων».
Εχθροί περισσότερα από 40 χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία και η Ουάσινγκτον διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980.
Ωστόσο, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να συγκλίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015, υπό την προεδρία του Ροχανί και όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν στον Λευκό Οίκο.
Αλλά ο Τραμπ έβγαλε τη χώρα του από αυτή τη συμφωνία το 2018 στο όνομα μιας πολιτικής “μέγιστης πίεσης” κατά του Ιράν επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις που βύθισαν την Ισλαμική Δημοκρατία σε βίαιη ύφεση.
Σε απάντηση, η Τεχεράνη εγκατέλειψε τις περισσότερες βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη και σε αυτό το κλίμα αυξημένων εντάσεων, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν δύο φορές στα πρόθυρα του πολέμου από τον Ιούνιο του 2019.
Μετά την ανακοίνωση της νίκης του Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση του Ροχανί αύξησε τις ενδείξεις ανοίγματος προς τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία της Βιέννης.
Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε χθες, Τρίτη για τον κίνδυνο της “ελπίδας” ενός “ανοίγματος” με τη Δύση, κρίνοντας ότι “δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους ξένους”.