Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 6.842 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ κατέληξαν 37 ασθενείς. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και θανάτους.
Από σήμερα και για διάστημα δέκα ημερών ισχύουν νέα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου Covid-19. Έτσι, περιορίζεται μέχρι τις 18:00 η ώρα η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων όπως επίσης των θεάτρων και των κινηματογράφων. Τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία θα λειτουργούν μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ, με την υποχρέωση να τηρείται ο περιορισμός στον αριθμό των πελατών που θα εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, με την η αναλογία: ένας πελάτης ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα εμβαδού.
Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιοριστεί στους 50 ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία αστικής συγκοινωνίας και για τον λόγο αυτό στο Βελιγράδι, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας, ο στόλος θα αυξηθεί κατά 230 οχήματα τις ώρες αιχμής και τα δρομολόγια θα είναι συχνότερα. Περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών δεν υπάρχουν, ωστόσο επιβάλλεται η απαγόρευση συναθροίσεων πέραν τον τεσσάρων ατόμων και η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε σημεία όπου ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος, όπως και η τήρηση των αποστάσεων.
Στη Σερβία το σύστημα υγείας έφτασε στα όρια της εξάντλησης. Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι όλα γεμάτα ενώ συνεχώς κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων μπαίνουν στην μάχη κατά του κορονοϊού.
Στα δύο κλειστά στάδια στο Βελιγράδι και την πόλη Νις επίσης δε υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, ενώ στο σύστημα των Covid νοσοκομείων έχουν ενταχθεί πλέον και οι εγκαταστάσεις όλων των ιαματικών λουτρών που υπάρχουν στην χώρα.
Μεγάλη είναι η διασπορά της νόσου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Σε λίγο δεν θα χουμε ποιος να μας θεραπεύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιολόγος Μίομιρ Πέλεμις, μέλος της Επιτροπής δημόσιας υγείας μιλώντας, σε συνέντευξη Τύπου, για την κατάσταση στο σύστημα υγείας. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι εκπαιδευτικοί. Το συνδικάτο Εκπαιδευτικών (SPRS) αναφέρει ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νόσησαν ή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αυξάνεται δραματικά και αν δεν κλείσουν τα σχολεία άμεσα, αργότερα θα καταστεί αδύνατη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
«Εάν ασθενήσει μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών και η τηλε-εκπαίδευση θα καταστεί αδύνατη αφού ό άρρωστος δάσκαλος ή καθηγητής δεν θα έχει τη σωματική δύναμη να κάνει τις παραδόσεις ούτε από το σπίτι», προειδοποίησε η πρόεδρος του συνδικάτου των εκπαιδευτικών Γιάσνα Γιάνκοβιτς. Η κυβέρνηση για την ώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σχολεία υποστηρίζοντας ότι μόνο το 2% των εκπαιδευτικών έχει νοσήσει. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ωστόσο αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία.
Αύριο πάντως συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει αν θα επιβληθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα απ αυτά που άρχισαν να εφαρμόζονται σήμερα.