Ως «ένα είδους κίνητρο» ερμήνευσε το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών στην Κροατία ο αρχηγός του SPD και πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός Kukuriku με επικεφαλής το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διασφαλίζει τέσσερις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Αυτό το αποτέλεσμα θεωρώ ότι είναι ενός είδους κίνητρο να συνεχίσουμε το έργο, το οποίο αρχίσαμε. Εργαζόμαστε σκληρά και τα αποτελέσματα μόλις τώρα άρχισαν να γίνονται ορατά. Η εκστρατεία είναι πίσω μας και μπροστά μας είναι τεράστιες προκλήσεις. Έχουμε και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Σλαβονία, αλλά όχι μόνο αυτό. Αυτό θα το επιλύσουμε πιο εύκολα από τα πράγματα που έχουμε μπροστά μας. Δεν παραιτούμαστε, προχωράμε εμπρός, ακόμη πιο ισχυρά, ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο υπεύθυνα», υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς σε δηλώσεις του στην έδρα του SDP μετά την ανακοίνωση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων.
Ο συνασπισμός Kukuriku «ακούει τους πολίτες και από τα εκλογικά αποτελέσματα συνάγει διδάγματα και συγκεκριμένη κριτική», πρόσθεσε.
Ο συνασπισμός τεσσάρων κεντροαριστερών και κεντρώων κομμάτων στην Κροατική Βουλή αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Κροατίας, το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τη Δημοκρατική Συνέλευση Ίστριας και το Κροατικό Κόμμα Συνταξιούχων.
Η πρόεδρος του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος (HNS), πρώτη αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς δήλωσε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι προειδοποίηση των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα και να συνεχίσει να εργάζεται εστιάζοντας σε σαφείς στόχους και παρουσιάζοντας επιτυχίες.
«Το βλέπω ως προειδοποίηση των ψηφοφόρων ανεξάρτητα από το γεγονός ότι άλλο θέμα είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές και άλλο οι εθνικές. Ως πρόεδρος του HNS είμαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα του κυβερνητικού συνασπισμού (29,93%), αλλά ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο. Το ποσοστό συμμετοχής, 25% είναι ένα συγκεκριμένο μήνυμα και ελπίζω ότι στο μέλλον θα κινητοποιήσουμε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να ψηφίσει στις ευρωεκλογές», ανέφερε η κ. Πούσιτς, προσθέτοντας ότι σε κατάσταση γενικής δυσαρέσκειας με την πολιτική θεωρείται θετικό το συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής.