Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση, για δύο εβδομάδες, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη χώρα και ένα μερικό λοκντάουν τα Σαββατοκύριακα στους 191 από τους 308 δήμους της Πορτογαλίας. Πρόκειται να λήξει στις 23 Νοεμβρίου, όμως οι βουλευτές πιθανότατα θα στηρίξουν το αίτημα του προέδρου.
Με βάση το Σύνταγμα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο για 15 ημέρες, ωστόσο είναι δυνατόν να ανανεώνεται επ’ αόριστον.
«Η πρόληψη είναι ουσιαστικής σημασίας και ξεκινάει από τον καθένα από εμάς», είπε ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να ανακοινώσει νέα μέτρα το Σάββατο.
Η Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 236.015 κρούσματα και 3.631 θανάτους από την Covid-19 μέχρι σήμερα, όμως οι μολύνσεις αυξάνονται.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Πορτογαλία ήταν τον Οκτώβριο κατά 34,5% μεγαλύτερος σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, με την τουριστική περιοχή Αλγκάρβε να υφίσταται το σφοδρότερο πλήγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Το σύνολο όσων είναι επισήμως χωρίς δουλειά αυξήθηκε σε 403.554 ανθρώπους, το οποίο σημαίνει ότι πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν σε όλη τη χώρα από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Στη νότια περιοχή Αλγκάρβε, που είναι διάσημη για τις παραλίες και τα γήπεδα γκολφ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 134% στους 24.088 τον περασμένο μήνα συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.
Αν και τα στοιχεία σε ετήσια βάση κατέδειξαν τεράστια αύξηση, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 1,6% στην Πορτογαλία για το σύνολο του Οκτωβρίου συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα.
Περίπου το 72% των νέων ανέργων εργάζονταν στον τομέα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των καταστημάτων λιανικής, που τώρα είναι μεν ανοικτά αλλά παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια του lockdown που διήρκησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ποσοστό της ανεργίας, που μειώθηκε σταδιακά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κατά την ανάκαμψη, θα αυξηθεί στο 8,7% φέτος λόγω της πανδημίας, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό επίπεδο της ανεργίας θα είναι πολύ υψηλότερο καθώς το επίσημο ποσοστό δεν περιλαμβάνει αυτούς που σταμάτησαν να αναζητούν απασχόληση.
Το πλήγμα στην οικονομία της Πορτογαλίας από την πανδημία του κορονοϊού, που μέχρι στιγμής μετρά 235.015 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3.632 θανάτους, προβλέπεται σφοδρό. Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 8,5% φέτος, το οποίο θα είναι η χειρότερη βουτιά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.