Ήταν η συνέντευξη που άλλαξε την πορεία της ζωής της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Και τώρα η φίλη της Tina Brown κατηγορεί τον δημοσιογράφο και το BBC για τα ψέματα που της είπε και εκτροχίασαν τη ζωή της.
Η Νταϊάνα συμφώνησε να παραχωρήσει την τηλεοπτική συνέντευξη στον παρουσιαστή Martin Bashir όταν εκείνος της έδειξε ψεύτικα ντοκουμέντα. Τραπεζικές κινήσεις δηλαδή που εμφάνιζαν βασιλικούς υπαλλήλους να έχουν πληρωθεί για να την παρακολουθούν.
Ήταν η στιγμή που πυροδότησε την παράνοιά της με το προσωπικό ασφαλείας. Μια παράνοια που θα την έφτανε στο σημείο να διώξει την προσωπική της προστασία, μια προστασία που ίσως να μπορούσε να έχει αποτρέψει το μοιραίο δυστύχημα στο Παρίσι.
Αυτά καταγγέλλει τώρα η Tina Brown, παλιά εκδότρια του «Vanity Fair», που συναντήθηκε με την Νταϊάνα στη Νέα Υόρκη έναν μήνα πριν από τον θάνατό της. «Είχε αποφασίσει ότι δεν ήθελε δίπλα της τη βασιλική προστασία, γιατί πίστευε ότι την κατασκόπευαν, προφανώς χάρη στον Martin Bashir», λέει τώρα η Brown, συγγραφέας μιας βιογραφίας της Νταϊάνα («The Diana Chronicles»)
«Έμεινε στο έλεος ενός μεθυσμένου και εκτός υπηρεσίας οδηγού, που δούλευε για τον Φαγέντ. Αν είχε αυτό το ένα πράγμα, φρουρό της βασιλικής ασφάλειας, θα ήταν σήμερα ζωντανή».
Οι αποκαλύψεις έρχονται πια βροχή. Ο γραφίστας Matt Wiessler ισχυρίζεται πως ο δημοσιογράφος του BBC του ζήτησε να φτιάξει πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς που να φαίνονται ψεύτικες πληρωμές σε υπαλλήλους της βασιλικής ασφάλειας.
Κάτι που δένει με τις δηλώσεις του αδελφού της Νταϊάνα, Earl Spencer, πως ήταν αυτοί οι λογαριασμοί που την έπεισαν να κάνει την αποκλειστική συνέντευξη του 1995.
Ήταν η συνέντευξη που η Νταϊάνα αποκάλυψε στον κόσμο την απιστία του Καρόλου («υπάρχουν τρεις άνθρωποι σε αυτόν τον γάμο»). Η βασίλισσα της ζήτησε να πάρει διαζύγιο και η πριγκίπισσα ήταν καχύποπτη πια απέναντι σε όλους. Δύο χρόνια μετά, θα ήταν νεκρή.
«Την ξεγέλασαν για να συμφωνήσει, γιατί ο Martin Bashir δεν ήταν στον κύκλο των δημοσιογράφων που εμπιστευόταν και ήταν πολύ παράξενο που διάλεξε αυτόν», επιμένει η Brown.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για εκείνη τη συνέντευξη. Το BBC ερεύνησε μάλιστα το θέμα και το 1996 απάλλαξε τον δημοσιογράφο του από κάθε αντιδεοντολογική αιχμή.
Το κανάλι κατέληξε ότι ο Bashir ήταν ένας «τίμιος άνθρωπος» και κατηγόρησε για τα πλαστά ντοκουμέντα τον Wiessler. Εκείνος έλεγε ωστόσο ότι δεν έφτιαξε μόνος του τα «πειραγμένα» τραπεζικά έγγραφα, κάποιος του τα είχε παραγγείλει.
Και αυτός ο κάποιος ήταν ο δημοσιογράφος.