Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε σήμερα η Ιταλία με 40.902 νέα περιστατικά και 550 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια ώρα η Τοσκάνη και η Καμπανία βρίσκονται πλέον «κόκκινο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ σε κάθε 100 τεστ, δεκαέξι πολίτες προέκυψαν σήμερα θετικοί, αλλά η μείωση του πανιταλικού δείκτη μετάδοσης στο 1,4, θεωρείται μια πρώτη, καλή είδηση.

Συνολικά, στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.230 άνθρωποι, 60 περισσότεροι από χθες. Στους δε νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 30.914 ασθενείς, 1.041 περισσότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.

Οι περιοχές με περισσότερα περιστατικά, σήμερα, είναι η Λομβαρδία (10.635), το Πεδεμόντιο (5.258), η Καμπανία (4.079) και το Βένετο (3.605).

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας ζητά από τους Ιταλούς πολίτες «να παραμένουν σπίτι όσο περισσότερο μπορούν και να αποφεύγουν συναντήσεις με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου».

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε ότι από σήμερα, και οι περιφέρειες της Καμπανίας (με πρωτεύουσα την Νάπολη) και της Τοσκάνης (με πρωτεύουσα την Φλωρεντία), συμπεριλαμβάνονται στις «κόκκινες ζώνες», με αυστηρές απαγορεύσεις που ισοδυναμούν σε τοπiκά lockdown.

Ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, τέλος, σύμβουλος του Σπεράντσα, τόνισε ότι «καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες, διότι, «ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, μπορεί να χαλαρώσουν ή και να αυστηροποιηθούν τα μέχρι τώρα μέτρα». «Όλα θα εξαρτηθούν -πρόσθεσε- από την συμπεριφορά των Ιταλών πολιτών».

Η Πορτογαλία ξεπέρασε τα 200.000 κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία ξεπέρασαν το ορόσημο των 200.000 σήμερα, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων ημερησίως να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στο ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας.

Σε ισχύ τέθηκε από τη Δευτέρα και έως τουλάχιστον τις 23 Νοεμβρίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

«Όταν φθάσουμε στην κορύφωση της νόσου θα χρειαστούν εβδομάδες για να δούμε μια μείωση στις ανάγκες για νοσηλείες στα νοσοκομεία και περισσότερες εβδομάδες για να μειώσουμε τον αριθμό των νεκρών», τόνισε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο.

Η χώρα των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 204.664 κρούσματα και 3.250 θανάτους, ωστόσο οι μολύνσεις ανήλθαν το Σάββατο σε 6.653, τον υψηλότερο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας.

Τα περισσότερα κρούσματα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ένα νέο ρεκόρ 2.799 ασθενών Covid-19 νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, με 388 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότεροι από τους 271 στην κορύφωσή τους, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Απρίλιο.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται γρήγορα, η Τεμίντο επισήμανε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού R είναι 1,1, σε σύγκριση με 1,26 τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, οι κάτοικοι σε σχεδόν 200 από τα 308 δημοτικά διαμερίσματα της Πορτογαλίας πρέπει να μένουν σπίτι μεταξύ 11 το βράδυ και 5 το πρωί, ενώ για τις επόμενες 2 εβδομάδες βρίσκεται σε ισχύ ένα λοκντάουν, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το πρωί.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και περισσότερο κρίσιμη απ’ όσα βιώσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χθες το βράδυ.

«Ο κανόνας είναι απλός: Πρέπει να μείνουμε στο σπίτι».

Τουρκία: Στα επίπεδα του Απριλίου οι θάνατοι

Η Τουρκία ανακοίνωσε μια αύξηση των ημερήσιων θανάτων, που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19 και των νέων κρουσμάτων, σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά κοντά στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας γνωστοποίησε ότι κατέγραψε 93 θανάτους από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες και 3.045 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να επισημαίνει, μέσω Twitter, την ανάγκη οι πολίτες να φορούν μάσκα. Η Άγκυρα ανακοινώνει μονάχα κρούσματα που εκδηλώνουν συμπτώματα.

Περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό και η χώρα υιοθέτησε νέους περιορισμούς για να φρενάρει τη διασπορά του ιού.

Η πανδημία στην Τουρκία κορυφώθηκε στα μέσα Απριλίου και τα κρούσματα ανέρχονταν στα σημερινά επίπεδα αργότερα τον ίδιο μήνα, όταν βρισκόταν σε ισχύ μερική καραντίνα.

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή όλες οι επιχειρήσεις να κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ περιόρισε τις ώρες κατά τις οποίες οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Σερβία: Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 3.499 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν 17 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 3.564 ασθενείς εκ των οποίων οι 158 είναι διασωληνωμένοι. Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά και καθημερινά νέα νοσοκομεία μπαίνουν στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Βελιγράδι όπου εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα. Τις επόμενες δύο ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την επιβολή νέων μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου.

Η επιτροπή δημόσιας υγείας εισηγήθηκε τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης μέχρι τις 6:00 το απόγευμα από τις 11:00 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Τα επίσημα στοιχεία, όπως ανακοινώθηκε, δείχνουν ότι την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου αποτελούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Σημειώνεται ότι η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επίμονα αρνούνται να λάβουν αυστηρότερα μέτρα επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η αυστηρότερη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους αρκούν για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Η βουλή της Σερβίας υπερψήφισε νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και με το οποίο δίδεται η δυνατότητα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και επιβολής προστίμων όταν απειλείται η δημόσια υγεία.

Μέχρι σήμερα η νομοθεσία προέβλεπε την επιβολή τέτοιων μέτρων μόνο εάν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή πολέμου.