Με μια δύσκολη κατάσταση είναι αντιμέτωπες οι ΗΠΑ ενόψει του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Η χώρα συνέχισε και χθες (11/11) να σπάει τα αρνητικά ρεκόρ, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στα βορειοανατολικά, κάτι που προσθέτει πίεση στο σύστημα υγείας που ήδη καταρρέει στις μεσοδυτικές πολιτείες.
Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων Covid-19 έφτασε χθες τις 142.279, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή τους για δεύτερη συνεχή ημέρα και παραμένοντας πάνω από τις 100.000 για όγδοη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Περισσότεροι από 65.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Covid Tracking Project, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής. Επίσης, χθες άλλοι 1.464 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί περίπου 10,4 εκατομμύρια μολύνσεις και 241.809 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.
Μετά τη ραγδαία άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία πολλών περιοχών βρίσκονται και πάλι υπό πίεση, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να λάβουν νέα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της covid-19.
Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ο κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο, επέβαλε νέα μέτρα χθες, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των χώρων πώλησης αλκοόλ (περιλαμβανομένων των εστιατορίων) στις 22:00.
Η πόλη της Νέας Υόρκης αποτέλεσε το πρώτο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, όμως έκτοτε εστίες μόλυνσης εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην περιοχή του Ελ Πάσο στο Τέξας, την πρώτη πολιτεία που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα Covid-19.
Στην κομητεία του Ελ Πάσο, στα σύνορα με το Μεξικό, νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, ενώ ο συνολικός τους αριθμός στο Τέξας ανέρχεται σε σχεδόν 6.800. Το 40% των κλινών των νοσοκομείων καταλαμβάνουν ασθενείς με covid-19.
«Είναι μια πολύ ζοφερή περίοδος», σχολίασε ο γιατρός Ογκετσίκα Αλόσι του ιατρικού κέντρου Ντελ Σολ στο Ελ Πάσο μιλώντας χθες στο CNN. «Ο λέξη που ακούγεται παντού είναι κούραση και αγανάκτηση», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποπ, ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ένα στρατιωτικό ιατρικό κέντρο για ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες στα νοσοκομεία, ενώ έχουν δημιουργηθεί και επιπλέον νεκροτομεία.
«Μια μακρά και τραγική περίοδος αυξημένων θανάτων»
Η κατάσταση στο Ελ Πάσο είναι χαρακτηριστική της δυσκολίας να υιοθετηθούν συνολικά περιορισμοί σε μια χώρα όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει μια συγκεκριμένη γραμμή σε εθνικό επίπεδο.
Μπροστά στην άνοδο των κρουσμάτων, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κομητείας του Ελ Πάσο ζήτησε στα τέλη Οκτωβρίου το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων για δύο εβδομάδες. Ένα μέτρο εναντίον του ο οποίου προσέφυγε αμέσως στη Δικαιοσύνη ο δήμαρχος της πόλης αυτής των 680.000 κατοίκων, όπως και ο εισαγγελέας της πολιείας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν σταματά να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, εναπόθεσε τις ελπίδες του στην εύρεση εμβολίου. Όμως η κατάσταση απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. «Η ταχύτητα της αύξησης των νοσηλειών για Covid-19 (…) μας κάνει να προβλέπουμε μια μακρά και τραγική περίοδο αυξημένων θανάτων», εκτίμησε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Φαρμάκων Σκοτ Γκότλιμπ.
«Τα κρούσματα αυξάνονται πρώτα, έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες αυξάνονται οι νοσηλείες και δύο εβδομάδες αργότερα οι θάνατοι», τόνισε ο γιατρός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Κρεγκ Σπένσερ, για να προειδοποιήσει: «Όλα τα δεδομένα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και γρήγορα».
Στο προσκήνιο νέοι περιορισμοί
Στη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα περισσότεροι από ένας κάτοικος στους 2.000 νοσηλεύεται πλέον με κορονοϊό.
Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότας, Νταγκ Μπέργκουμ, έδωσε αυτή την εβδομάδα άδεια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει διαγνωστεί θετικό με covid-19 να εξακολουθήσει να εργάζεται στις μονάδες κορονοϊού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η τεράστια πίεση» στο υγειονομικό σύστημα.
Στη Μινεσότα ο κυβερνήτης, Τιμ Ουολτς, ζήτησε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στις 22:00 και τον περιορισμό όλων των συναθροίσεων σε έως 10 άτομα.
Στη Γιούτα η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους έγινε υποχρεωτική.