Η Cumhuriyet είναι από τα λίγα ΜΜΕ στην Τουρκία που πηγαίνει κόντρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον λόγο αυτό η εφημερίδα έχει μπει στο «στόχαστρο» του προέδρου, όπως και εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι) σε αυτήν.
Ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτό το… έργο παίχτηκε σήμερα (10/11), καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη γειτονική χώρα, επειδή το 2016 προφυλάκισε δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορούσε ότι έκαναν «προπαγάνδα» υπέρ «τρομοκρατικών» οργανώσεων.
«Η προφυλάκιση που επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας εναντίον τους (…) αποτελεί παρέμβαση στην άσκηση του δικαιώματός τους της ελευθερίας της έκφρασης», εκτίμησε το ΕΔΑΔ, με έδρα το Στρασβούργο στο οποίο προσέφυγαν δέκα δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής σύνταξης, Μουράτ Σαμπουντσού.
Ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας που προφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016 κατάφερε να βγει από τη φυλακή τον Απρίλιο του 2018.
Η σύλληψη και η προφυλάκιση των δημοσιογράφων, μερικούς μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, έγιναν εξαιτίας «της γραμμής που ακολούθησε η Cumhuriyet, στα άρθρα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνοντας κάποιες κυβερνητικές πολιτικές», ανέφερε το ΕΔΑΔ στην ανακοίνωσή του, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για να δικαιολογήσει την προφυλάκιση των δημοσιογράφων η τουρκική δικαιοσύνη είχε εκτιμήσει ότι «υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στις σταθερές δραστηριότητες της Cumhuriyet, η οποία διαφημίζει και κάνει προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων».
Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκαν για προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τη FETO, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα του 2016.
Η σύλληψή τους και η κράτησή τους «βασίζονταν σε απλές υποψίες και όχι σε βάσιμους λόγους», έκρινε το δικαστήριο. Τώρα η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει 16.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε έναν από τους δημοσιογράφους.
Η χώρα βρισκόταν το 2019 στην 157η θέση σε σύνολο 180 του καταλόγου που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).