Η Γερμανία θεωρεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολο τους ή μερικώς ως “περιοχές κινδύνου”. “Επικίνδυνη” θεωρείται μια χώρα ή μια περιοχή όταν ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 υπερβαίνει τους 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Από τη στιγμή που ξεπερνιέται αυτό το όριο λαμβάνονται μέτρα.
Στον επικαιροποιημένο κατάλογο του κρατικού ινστιτούτου λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο κατατάσσονται στις “περιοχές κινδύνου”, μεταξύ άλλων, ολόκληρη η Ιταλία και σχεδόν ολόκληρη η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Δανία, η Λιθουανία. Για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται με την περιοχή του Όσλο και η Νορβηγία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα – εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, που ήδη βρισκόταν σε αυτόν τον πίνακα, προστέθηκαν και άλλες περιοχές. Πρόκειται για την Αττική, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Θράκη, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.
Στη βάση αυτής της κατάταξης το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί για “μη αναγκαία ταξίδια” σε αυτές τις περιοχές. Συνέπεια αυτής της προειδοποίησης είναι σειρά μέτρων που τίθενται σε ισχύ από την Κυριακή. Από αύριο θα πρέπει όλοι όσοι έρχονται στη Γερμανία οδικώς ή αεροπορικώς από τις ελληνικές “περιοχές κινδύνου”, να δηλώνονται προηγουμένως στην ιστοσελίδα www.einreiseanmeldung.de που θα λειτουργεί από την Κυριακή.
Εκτός αυτού, θα παραμένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες, αλλά θα έχουν όμως τη δυνατότητα να υποβληθούν σε τεστ μετά από πέντε ημέρες που αν είναι αρνητικό θα βγαίνουν και από τη καραντίνα. Αυτούς τους περιορισμούς μπορούν να αποφύγουν όσοι κατά την είσοδο τους στη Γερμανία παρουσιάσουν τεστ που έχουν κάνει τις τελευταίες 48 ώρες και είναι αρνητικό.
πηγή Deutsche Welle