Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τις αναφορές στο βιβλίο για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού, η οποία αποτελεί απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται:
«Από το αλήστου μνήμης “go back, madame Merkel”, φτάσαμε στην αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση των απομνημονευμάτων της κ. Μέρκελ από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2024 (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν). Το ζήσαμε και αυτό! Δεν περιγράφουμε άλλο…
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Τσίπρα έχει τόση αξία, όση και οι διαπιστώσεις της κ. Μέρκελ για τα αγγλικά του».
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σημείωνε: «Προτείνουμε οι σημερινοί κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι του χθες, όσοι, δηλαδή, επιδίδονται εδώ και χρόνια στην απαξίωση του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να διαβάσουν με προσοχή όσα γράφει η γερμανίδα πρώην καγκελάριος.
Θα διαπιστώσουν ότι τα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, που αφορούν στην Ελλάδα, είναι η εκδίκηση της Ιστορίας για τα ψέματα με τα οποία το αντι-ΣYΡΙΖΑ μέτωπο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατασυκοφάντησαν τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγγνώμη για τον ρόλο τους τόσο κατά την περίοδο των δύσκολων διαπραγματεύσεων, όσο και μετά από αυτές. Είναι όμως βέβαιο ότι η δημοκρατική κοινή γνώμη, που επί χρόνια βομβαρδίζεται από την προπαγάνδα τους, θα πειστεί οριστικά για το ποιος ήταν ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στη σωτηρία της χώρας. Αλλά ποιος ήταν τελικά ο ρόλος και εκείνων που ακόμη και σήμερα κουνούν το δάχτυλο».
Τι γράφει η Μέρκελ για τον Τσίπρα
Αναφερόμενη στην πρώτη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην καγκελαρία, στις 23 Μαρτίου 2015, η Άνγκελα Μέρκελ ομολογεί ότι την περίμενε με περιέργεια και μεγάλο ενδιαφέρον, για να γνωρίσει καλύτερα την προσωπικότητα του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού, που ήταν κατά 20 χρόνια νεότερός της. «Μου είχε κάνει συμπαθητική εντύπωση, δεν μπορούσα να πω περισσότερα ακόμη. Από τις πρώτες συναντήσεις ήξερα ότι μιλούσε καλά αγγλικά» γράφει η πρώην καγκελάριος και υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε καθυστερήσει να φτάσει στην καγκελαρία, διότι σταμάτησε για να μιλήσει με τους διαδηλωτές της Αριστεράς, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η κ. Μέρκελ φαίνεται να έχει θετική διάθεση απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεται, ωστόσο, ότι το να βρεθεί ένας τρόπος η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρόικας, χωρίς να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, ισοδυναμούσε, όπως λέει χαρακτηριστικά, με τετραγωνισμό του κύκλου.
Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της Μέρκελ, οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρούσαν ότι είχαν συμφωνήσει στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευθεί με το υπουργικό του συμβούλιο. Σε τηλεφώνημά του αργότερα τη νύχτα, ανακοίνωσε την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο η εισήγηση της κυβέρνησης θα ήταν υπέρ του «όχι». «Αυτή ήταν ίσως η στιγμή της μεγαλύτερης έκπληξης απ’ όλα τα τηλεφωνήματα που έχω κάνει στην πολιτική μου ζωή» γράφει η κ. Μέρκελ σχετικά.
Σε διαφορετικό τόνο, η Μέρκελ περιγράφει ως θαρραλέα και αποφασιστική τη δράση του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών.