«Είναι μια συνάντηση διαφορετικού χαρακτήρα στα πλαίσια της 2ης Διακυβερνητικής Συνάντησης και πράγματι είχαμε τέτοιες διακυβερνητικές με άλλες χώρες, αλλά όχι ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Έχουμε ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και προσβλέπω στο να συνεχίσουμε την πυκνή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η ναυτιλία, η ενέργεια. Και οι δύο κυβερνήσεις διακρινόμαστε για τη μεταρρυθμιστική μας διάθεση και θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερη», είπε ακόμα.
«Η Κύπρος πρέπει να είναι περήφανη γι’ αυτά που έχει πετύχει», είπε ακόμα αναφερόμενος στην οικονομία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκεχειρία στον Λίβανο που θα επιτρέψει στην πράξη με μετρήσιμα ορόσημα μια παλιά απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. «Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για να υπάρξει αντίστοιχη εκεχειρία στη Γάζα και η γειτονιά μας να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας στη γειτονιά μας και αυτό αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας».
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας:
Μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής η δημοσιονομική υπευθυνότητα
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας, στη Λευκωσία, έκανε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας ότι «η Κύπρος με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με μεγαλύτερη αίσθηση αυτοσυνείδησης από την Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε και τις δύο χώρες στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Εμείς δυστυχώς πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό, χάσαμε τουλάχιστον 5 χρόνια και πληρώσαμε ένα αχρείαστο 3ο μνημόνιο και μόλις μετά το 2019 και μετά αρχίσαμε να υλοποιούμε μια πολιτική που να δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα».
«Τόσο το διμερές εμπόριο όσο και οι άμεσες επενδύσεις στα δύο κράτη έχουν μία σταθερά ανοδική τάση, τα περιθώρια βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερα και ακόμα πιο ελπιδοφόρα. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε βαθύτερο αποτύπωμα και για τα δύο κράτη στο διεθνές περιβάλλον με στόχο τη συγκρότηση ενός δυνατού εθνικού επιχειρηματικού πόλου στη βορειοανατολική Ευρώπη. Με όχημα τη γεωστρατηγική μας θέση, τα δίκτυα διασυνδέσεων γίνονται ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα. Η θέση της Μεγαλονήσου στον παγκόσμιο χάρτη έχει αλλάξει».
Και κατέληξε: «Όλα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η επιχειρηματικότητα στο νησί θα είναι πολλαπλάσια του μεγέθους του και σε έναν παράλληλο δρόμο και η Ελλάδα ανατάσσει τη δική της αρχιτεκτονική της οικονομίας της. Έχουμε πλέον ανακτήσει την επενδυτική μας βαθμίδα, είμαστε πρωταγωνιστές στους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά, είχαμε να τα δούμε από το 2009, καταγράφουμε τα τελευταία χρόνια διαχρονικά τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους στον ΟΟΣΑ και βέβαια, όπως και για την Κύπρο έτσι και για την Ελλάδα, η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποτελεί μία μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής».