Ο Ντούσαν Βούγιοβιτς, υπουργός Οικονομίας της Σερβίας, δήλωσε πως η δέσμη μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας είναι στοχευμένη στη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.
Το σχεδιαζόμενο ύψους 1,2 δισ. ευρώ δανειακό πακέτο προορίζεται για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, με συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είπε.
Απώτερος στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι να τονωθεί η ζήτηση και η οικονομία και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα επιφέρουν ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, διάρκειας έξι μηνών έως ενός έτους, ωστόσο τα ουσιαστικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, σημείωσε ο κ.Βούγιοβιτς.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε χθες ο Σέρβος πρωθυπουργός με εκπροσώπους της κατασκευαστικής βιομηχανίας, ο κ.Βούγιοβιτς είπε ότι είναι αδύνατο να γίνει λόγος για λύσεις που θα αναζωογονήσουν τον τομέα, καθώς η κατάσταση σε αυτόν δεν έχει αξιολογηθεί καν ακόμη.
Η κατασκευή κατοικιών θα μπορούσε να είναι πιο φθηνή στη Σερβία, εάν οι επενδυτές και οι κατασκευαστικές εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη γη για να κατασκευάσουν, αντί να είναι υποχρεωμένοι να την αγοράσουν, ενώ οι υποδομές κοινής ωφέλειας θα ήταν λιγότερο ακριβές, είπε.
Σχολιάζοντας την πρόσφατα εγκριθείσα τροποποίηση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων, που αναστέλλει την απαγόρευση των επιδοτήσεων και τις διαδικασίες πτώχευσης για 153 κρατικές επιχειρήσεις ο κ. Βούγιοβιτς διευκρίνισε ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Το πρώτο κύμα αναδιάρθρωσης εταιρειών θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και το δεύτερο θα ακολουθήσει την 1η Οκτωβρίου, ώστε η διαδικασία να μπορέσει να ολοκληρωθεί φέτος, σημείωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εκπρόσωποι των ηγέτιδων επιχειρήσεων και τραπεζιτών της χώρας, θα έχουν συναντήσεις σε τακτική βάση και συγκεκριμένα δύο φορές τον μήνα.
Αυτό θα γίνεται προκειμένου να εξετάζουν από κοινού την πορεία των στόχων που έχουν καθοριστεί, σε ποιο βαθμό τηρούνται οι προθεσμίες που έχουν τεθεί και τι είδους αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί.
Σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από σειρά συναντήσεων που είχε χθες με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού τομέα, ο κ.Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες με τους τραπεζίτες, προσθέτοντας ότι η συνάντηση με τους εργαζομένους στις κατασκευές ήταν η πιο δύσκολη, λόγω της δυσμενούς περιόδου που διανύει ο κλάδος.
«Η συνάντηση ήταν πολύ δύσκολη για μένα. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα», είπε.
Όσον αφορά τις επαφές με τους επικεφαλής διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, ο κ.Βούτσιτς σημείωσε ότι καθορίστηκαν συγκεκριμένες κινήσεις στην κατεύθυνση βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.
Για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα διευκρίνισε ότι συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες της αποπληρωμής των επιδοτούμενων δανείων, διαδικασία που αναμένεται να ενισχύσει την ρευστότητα των εγχώριων εταιρειών και να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα.
Δάνεια σε δηνάρια θα χορηγηθούν στον πραγματικό τομέα της οικονομίας για περίοδο 6 μηνών (περίοδος χάριτος) συν 12 μήνες, και το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 5,9%, ενώ η κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, σημείωσε ο κ.Βούτσιτς.
«Πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σημαντική στήριξη των τραπεζών», είπε, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τους εκπροσώπους των διεθνών εταιρειών την παροχή κινήτρων για τους επενδυτές και για τη διαμόρφωση καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σχολιάζοντας τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραοικονομίας ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο πέντε σημείων, από την υλοποίηση του οποίου η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά αποτελέσματα.