Ο Βίκτορ Όρμπαν προκάλεσε σοκ στις γειτονικές χώρες, ζητώντας αυτονομία για τις ουγγρικές μειονότητες, κάτι που, όπως ανήγγειλε, θα οριστικοποιηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας του Ζάγκρεμπ «Γιούταρνι λιστ».
Η Ουγγαρία θα αγωνιστεί για τα δικαιώματά της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και -μεταξύ άλλων- επιθυμεί αυτονομία για τους Ούγγρους που ζουν εκτός των συνόρων της χώρας, κι αυτό το ζήτημα το θεωρεί ευρωπαϊκό, όπως είπε ο κ. Όρμπαν, μετά την έναρξη της τρίτης θητείας του στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται ότι στην Κροατία ζει ουγγρική μειονότητα που αριθμεί περίπου 17.000 μέλη, τα οποία κατοικούν κυρίως στη Μπαράνια, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Το καθεστώς τους ρυθμίζεται από τον συνταγματικό νόμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας και έχουν αντιπροσώπους στην Κροατική Βουλή.
«Οι Ούγγροι που βοήθησαν ιδιαιτέρα την Κροατία στον ένοπλο αγώνα -δεν πρέπει να λησμονείται ότι στην πρώτη επιχείρηση απελευθέρωσης της Μπαράνια το 1992 στα μέλη του κροατικού στρατού επιτράπηκε να περάσουν μέσω ουγγρικού εδάφους για να επιτεθούν από τα νώτα τους εισβολείς- αλλά και διπλωματικά, αμέσως κατευθύνθηκαν προς ανώτατους κρατικούς θεσμούς. Το ζήτημα ήταν σαφές: αν παραιτηθείτε από την Μπαράνια, τότε εμείς θα τη ζητήσουμε. Η κροατική ηγεσία μετά από αυτό άρχισε να προσέχει πολύ την ορολογία» αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι σχέσεις Κροατίας-Ουγγαρίας είναι ένα παράδειγμα καλής γειτονίας, καθώς δεν υπήρξαν συνοριακές διαφορές.
Η Βουδαπέστη βοήθησε πολύ στην προσέγγιση της Κροατίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και υπήρξαν διαρκώς καλές σχέσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών. Σημείο τριβής ήταν πάντα ορισμένες αποτυχημένες ουγγρικές επενδύσεις και τώρα το θέμα του ουγγρικού ενεργειακού Ομίλου MOL και της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας INA.
«Αν και το Ζάγκρεμπ δεν έπρεπε να έχει λόγο ανησυχίας για τις δηλώσεις του κ. Όρμπαν- πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι στην Ουγγαρία το ολοένα και πιο ισχυρό ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ έχει βλέψεις προς τη Μπαράνια και προς το τμήμα της Μετζιμούριε» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Είναι δύσκολο να αγνοηθεί ότι ο Όρμπαν, αρχηγός του κόμματος Fidesz, με τη δήλωσή του αυτή είναι περίπου στη γραμμή των αιτημάτων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακριβώς το καθεστώς των μειονοτήτων ήταν η αφορμή, προφανώς όχι ο λόγος, για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γιούταρνι λιστ».
Ο Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο, λέγοντας ότι η ψηφοφορία έδειξε πως η Ουγγαρία είναι το πιο ενωμένο έθνος στην Ευρώπη.