Οι επιλογές δεν είναι πολλές, γι’ αυτό ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ άρχισε σήμερα διήμερες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα οριστεί εντολοδόχος πρωθυπουργός ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο.
Η διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο είναι ένα ενδεχόμενο, αν καμία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες δεν κάνει χρήση του δικαιώματος να προτείνει εντολοδόχο πρωθυπουργό.
Την περασμένη Πέμπτη επισημοποιήθηκε η παραίτηση της πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε, επειδή έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Θετική Σλοβενία» από τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς.
Η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, όμως, αποτελεί έναν γρίφο. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν την επιλογή να ορίσουν εντολοδόχο πρωθυπουργό, αν και έχουν αποσαφηνίσει ότι προτιμούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όμως στην περίπτωση αυτή πρέπει να συμφωνήσουν πότε θα διαλυθεί η Βουλή. Τότε, ο πρόεδρος πρέπει να προκηρύξει εκλογές σε χρονικό διάστημα 40-60 ημερών, οπότε θα διεξαχθούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Λόγω των θερινών διακοπών, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, τονίζουν σχολιαστές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Παχόρ είχε συνάντηση με συνταγματολόγους για το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Ο Ράικο Πίρνατ, νομικός, είπε μετά τη συνάντηση ότι λόγω των προθεσμιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν εκλογές πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Οι προθεσμίες είναι ξεκάθαρες, εκλογές διεξάγονται σε 40-60 μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής, είπε ο συνταγματολόγος, Γιούρι Τόπλακ, τονίζοντας ότι η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών θα εξαρτηθεί από το διορισμό ή όχι εντολοδόχου πρωθυπουργού. «Το Σύνταγμα και οι προθεσμίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα είναι πάνω από τον καιρό ή τις διακοπές» είπε ο κ. Τόπλακ.