Πολιτικό διάλογο μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ άρχισαν σήμερα δεκάδες προσωπικότητες της Λιβύης, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
Οι συνομιλίες αυτές είναι οι πρώτες στο πλαίσιο του λιβικού φόρουμ πολιτικού διαλόγου που αναμένεται να αποσαφηνίσει τα συμπεράσματα διαφόρων συνομιλιών που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες για στρατιωτικά, οικονομικά και θεσμικά θέματα.
Σε αυτές συμμετέχουν προσωπικότητες από όλες τις πλευρές στη Λιβύη και αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για απευθείας συνομιλίες στην Τύνιδα από τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul).
Οι 75, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμμετέχοντες, δεν περιλαμβάνουν υψηλόβαθμους ηγέτες. Ανάμεσά τους, μέλη των δύο αντίπαλων Κοινοβουλίων καθώς και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων γυναίκες όπως οι δικηγόροι Ελχάμ Σάουντι και Αμάλ Μπουγκεγκίς.
Δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν την εξουσία στη βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, Λιβύη: η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) η οποία έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια αρχή υπό τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από ένα μέρος του εκλεγμένου Κοινοβουλίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Οι συμμετέχοντες στον «περιεκτικό» αυτό διάλογο επιλέχθηκαν «στην αρχή μιας ίσης εκπροσώπησης σε γεωγραφικό, εθνοτικό, πολιτικό, φυλετικό και κοινωνικό επίπεδο», διευκρίνισε η Manul.
Σκοπός τους είναι να καταλήξουν σε «συναίνεση για τις διευθετήσεις που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών» στη χώρα.
Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο στρατοπέδων υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την οποία εκφράζεται η ελπίδα ότι θα θέσει την εμπόλεμη εδώ και δέκα χρόνια χώρα στον δρόμο μιας πολιτικής επίλυσης. Όμως η εφαρμογή της προμηνύεται δύσκολη δεδομένης της παρουσίας ένοπλων οργανώσεων και ξένων υποστηρικτών των αντίπαλων μερών.