Την ώρα που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον Ουκρανών, θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Η δήλωση αυτή του Λαβρόφ, έπειτα από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βιέννη κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφήνει να εννοηθεί, όπως εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πως η Μόσχα προετοιμάζεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου, ιδίως αν τη δυσαρεστήσει το αποτέλεσμα.
«Η διεξαγωγή εκλογών τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Μόσχα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.
«Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε μάλλον να επιδιώξει να αρχίσει μια διαδικασία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αλλά και για να καθοριστούν επακριβώς οι εξουσίες που θα έχει ο πρόεδρος της χώρας πριν οι πολίτες ψηφίσουν.
Η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο και δεν αναγνωρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη γειτονική της χώρα, πρώην σοβιετική δημοκρατία, υποκινώντας τις αυτονομιστικές τάσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου πλειοψηφούν οι ρωσόφωνοι. Η Ρωσία απορρίπτει αυτή την κατηγορία και αντιτείνει ότι η Δύση και η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στο Κίεβο έχουν επιδεινώσει την κρίση.
Εξάλλου ο Λαβρόφ είπε ότι η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να διεξαχθεί μια νέα διεθνής σύνοδος στη Γενεύη σε μια νέα προσπάθεια διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης δεν θα είχε νόημα, καθώς η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τα μέρη στην πρώτη τέτοια σύνοδο δεν εφαρμόζεται.
«Το να συναντηθούμε με την ίδια σύνθεση, με την αντιπολίτευση στο σημερινό ουκρανικό καθεστώς να είναι απούσα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δύσκολα θα σήμαινε ότι θα προσθέταμε κάτι», υποστήριξε ο Λαβρόφ.
«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά απλώς θα κάναμε κύκλους, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί αυτό που συμφωνήσαμε. Είναι οι Ουκρανοί που πρέπει να το κάνουν αυτό, τόσο το καθεστώς όσο και εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό».
Ο Σταϊνμάγερ πρόκειται να συναντηθεί με τον Λαβρόφ αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας στο Βερολίνο. Εξάλλου, ο Σταϊνμάγερ θα έχει επίσης μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Ντεστσίτσα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.
Νωρίτερα ο Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου.