Ένας ανενεργός ρωσικός δορυφόρος και ένας «νεκρός» κινέζικος πύραυλος, που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 600 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, δημιουργούν υψηλό κίνδυνο σύγκρουσης και απελευθέρωσης χιλιάδων θραυσμάτων απόψε τα ξημερώματα.
Μια τέτοια σύγκρουση θα προσθέσει έως και 20% περισσότερα διαστημικά συντρίμμια, τα οποία απειλούν και τους εν ενεργεία δορυφόρους.
Η LeoLabs, εταιρεία που παρακολουθεί τα διαστημικά συντρίμμια, με έδρα την Καλιφόρνια, μοιράστηκε ένα μοντέλο στο Twitter, ανακοινώνοντας την πιθανή σύγκρουση.
1/ This event continues to be very high risk and will likely stay this way through the time of closest approach. Our system generates new conjunction reports 6-8x per day on this event with new observation data each time. pic.twitter.com/d3tRbcV2P0
— LeoLabs, Inc. (@LeoLabs_Space) October 14, 2020
Σύμφωνα με το RT οι τροχιές τους καθώς θα βρεθούν σε απόσταση μικρότερη των 12 μέτρων σήμερα στις 00:56 UTC (σ.σ. στις 03:56 ώρα Ελλάδος).
Η συνολική μάζα των δύο ξεπερνάει τους 2,8 τόννους με αποτέλεσμα η πρόσκρουση να προσθέσει χιλιάδες περισσότερα κομμάτια γύρω από την τροχιά της Γης.
Ο Ρωσικός «Κόσμος-2004» κινείται προς τον νότιο πόλο της Γης και ο Κινέζικος « Τσανγκ Ζενγκ 4C» κατευθύνεται βόρεια πάνω από τις Φώκλαντ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μονοπάτια δείχνουν ότι οι δύο θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν.
We are monitoring a very high risk conjunction between two large defunct objects in LEO. Multiple data points show miss distance <25m and Pc between 1% and 20%. Combined mass of both objects is ~2,800kg.
Object 1: 19826
Object 2: 36123
TCA: Oct 16 00:56UTC
Event altitude: 991km pic.twitter.com/6yWDx7bziw— LeoLabs, Inc. (@LeoLabs_Space) October 13, 2020
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Μάιο δείχνει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των διαστημικών σκουπιδιών που κυμαίνονται σε τροχιά, δηλαδή για περίπου 14.403 κομμάτια.
Για παράδειγμα η Ρωσία, τον Μάιο, εκτόξευσε έναν επιστημονικό δορυφόρο στο διάστημα που διαλύθηκε μετά από εννέα χρόνια σε τροχιά, αφήνοντας δεκάδες κομμάτια συντρίμμια γύρω από τη Γη.