Το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη διακρίθηκε ξανά σαν το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο» από το Restaurant magazine.
Σεφ του φημισμένου ρεστοράν είναι ο René Redzepi, ο οποίος σερβίρει στους πελάτες πιάτα βασισμένα στην σκανδιναβική κουζίνα, δίνοντας έμφαση σε πρώτες ύλες από τα κοντινά δάση και τις ακτές.
Το εστιατόριο έχει τιμηθεί με δύο αστέρια Μισελέν και κέρδιζε τον ζηλευτό τίτλο του Restaurant magazine για 4 συναπτά χρόνια, για να πέσει πέρυσι στη δεύτερη θέση.
Στους πελάτες σερβίρονται 20 μικρά πιάτα τα οποία περιέχουν φαγητό που δύσκολα αναγνωρίζεται οπτικά. Το μενού αυτό κοστίζει 269 δολάρια το άτομο, ενώ το κρασί που τα συνοδεύει 185 δολάρια.
Ο Jose Moran Moya τράβηξε φωτογραφίες των πιάτων του μενού για το blog που διατηρεί και μοιράστηκε την εμπειρία του με το Business Insider…
Το πρώτο ορεκτικό ήταν «κρυμμένο» στη διακόσμηση του τραπεζιού, και ήταν ψωμί flatbread και άρκευθος…
Ακολούθησε το «moss and cep» δηλαδή βρύα και μανιτάρια.
Το επόμενο πιάτο ήταν κρίσπι πέτσα χοιρινού και μαύρη σταφίδα.
Μπισκότα τυριού και ρόκα σερβίρονται σε ένα μεταλλικό κουτί.
Ακολουθούν μύδια με σέλινο.
Κατόπιν καραμελωμένο γάλα και συκώτι μπακαλιάρου.
Σίκαλη, πέτσα κοτόπουλου και μπιζέλια.
Πατάτες και συκώτι κοτόπουλου για τη συνέχεια.
Η «Κότα και το Αυγό» είναι σπεσιαλιτέ του Noma. Πρόκειται για καπνιστά αυγά ορτυκιού τουρσί που σερβίρονται σε ένα ξεχωριστό «πιάτο».
Για να φάει κάποιος το ραπανάκι και την πρασινάδα, πρέπει να το κόψει και να το βουτήξει σε κρεμώδη σάλτσα.
Τοστ βοτάνων με καπνιστό αυγοτάραχο βακαλάου.
Σκανδιναβέζικες τηγανίτες τυλιγμένες γύρω από ψάρι.
Φυσικά, απαραίτητο είναι λίγο ψωμί, σερβιρισμένο με ασυνήθιστο τρόπο.
Περνώντας στα κυρίως πιάτα βρίσκουμε καλαμάρι με άγουρο αγριοδαμάσκηνο σερβιρισμένο με λευκή σταφίδα.
Αχινός και κρέμα με άνηθο.
Στρείδια και φύκι με φραγκοστάφυλλο και βουτυρόγαλα που σερβίρονται πάνω σε πέτρες.
Ακολουθούν κάστανα και Löjrom με καρύδια και σίκαλη.
Πέρκα και λάχανο με λουίζα και άνηθο.
Σελινόριζα και τρούφα.
Τουρσί λαχανικών με μεδούλι, βούτυρο και μαϊντανό.
Για το κλείσιμο, άγρια πάπια με παντζάρια.
Για το επιδόρπιο, έχουμε Gammel Dansk, ένα καυτερό λικέρ, σερβιρισμένο με αγγούρι, λευκή σοκολάτα και σέλινο.
Καρότα και ραμνούντα.
Πανδαισία μικρών φρούτων για τη συνέχεια.
Τέλος, τόφι μέσα σε μεδούλι (στα αριστερά της εικόνας).