Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η δημοσίευση στον Τύπο φωτογραφιών που δείχνουν τον θερμό εναγκαλισμό του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη χθες το απόγευμα. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση πήρε σήμερα αποστάσεις από τον πρώην καγκελάριο.
Το γραφείο του Σρέντερ δεν σχολίασε άμεσα τις φωτογραφίες, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ελήφθησαν έξω από το Μέγαρο Γιουσούποφ όπου ο Σρέντερ παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 70ών του γενεθλίων που ήταν στις 7 Απριλίου.
«Δεν εκπροσωπεί την γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης ερωτηθείς σχετικά με τις φωτογραφίες από τη συνάντηση Πούτιν-Σρέντερ.
«Πρέπει να γίνει σαφές στον καθέναν ότι ο κ. Σρέντερ εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική πριν από αρκετό καιρό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Σρέντερ, καγκελάριος από το 1998 ως το 2005, έχει δεχτεί έντονη κριτική στο παρελθόν για τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με τον Πούτιν. Όταν εγκατέλειψε την καγκελαρία, διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανο-ρωσικής κοινοπραξίας Nord Stream, που λειτουργεί τους αγωγούς φυσικού αερίου οι οποίοι μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στην δυτική Ευρώπη.
Η δημοσίευση της φωτογραφίας που απεικονίζει τον Σρέντερ σε θερμό εναγκαλισμό με τον Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας και –όπως επισημαίνει το Ρόιτερς– υπογραμμίζει την αμφιθυμία που επιδεικνύει το Βερολίνο σχετικά με τις νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας. Η Γερμανία βασίζεται στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.
Ο Σρέντερ, πρώην ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, το οποίο μοιράζεται την εξουσία με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, δέχτηκε σήμερα έντονη κριτική από τον γερμανικό Τύπο για τη συνάντησή του με τον Πούτιν παρότι υπάρχουν και κάποιοι που εκφάζουν την ελπίδα ο Σρέντερ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.
«Ο Σρέντερ γιορτάζει τα γενέθλιά του με τον Πούτιν και κάνει την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας να δείχνει παράλογη», έγραψε σε σχόλιό του ο Ρόλαντ Νελς στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών με τον Σρέντερ να περιμένει αρχικά το αυτοκίνητο του Πούτιν να φθάσει και στη συνέχεια να αγκαλιάζει τον ρώσο πρόεδρο.
«Ο πρώην καγκελάριος σφάλλει αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει σαν να μη συνέβη τίποτα. Η γερμανική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το κόμμα του, κάνει ό,τι μπορεί αυτή τη στιγμή για να σταματήσει τον φίλο του Βλαντίμιρ να ακολουθεί διψασμένη για εξουσία πολιτική. Τέτοιες ώρες, ένα πρώην ηγέτης της γερμανικής κυβέρνησης θα πρέπει να τηρεί αποστάσεις», συνεχίζει το περιοδικό.
Ο Χάινερ Μπρέμερ, ανώτατος πολιτικός ανταποκριτής του γερμανικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου N-TV, επίσης σχολίασε αρνητικά τον Σρέντερ: «Δείχνει ότι ο Σρέντερ δεν έχει κανένα ένστικτο και καθόλου γούστο για μία τέτοια συνάντηση σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Πούτιν έχει προσαρτήσει την Κριμαία και επιχειρεί να ξαναγράψει τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης. Έχει χάσει κάθε αξιοπιστία».
Η ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung επίσης ασκεί κριτική κατά του Σρέντερ σημειώνοντας ότι το κόμμα του, το SPD, έμεινε άφωνο. «Υπάρχει κάτι μακάβριο στις φωτογραφίες ενός χαμογελαστού Σρέντερ που αγκαλιάζει τον φίλο του Βλαντίμιρ, ενώ την ίδια ώρα στρατιώτες του γερμανικού στρατού κρατούνται όμηροι από φανατικούς οπαδούς του Πούτιν», γράφει ο δημοσιογράφος Τόμας Χολ της εφημερίδας σε σχόλιό του αναφερόμενος στους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται όμηροι στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.