Κατηγορώντας την διορισμένη από τον στρατό κυβέρνηση του Καΐρου πως διενεργεί «παρατεταμένη εκστρατεία» εναντίον του, το αλ Τζαζίρα κατέθεσε αγωγή εναντίον της ζητώντας αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Αιγύπτου του έχει προκαλέσει ζημιά. Ο δικηγόρος αυτός είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει μια «παρατεταμένη εκστρατεία» εναντίον του δικτύου και των δημοσιογράφων της μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πέρυσι τον Ιούλιο. Το Κάιρο, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει στη διάθεσή του έξι μήνες για να προβεί σε διακανονισμό, σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα παραπεμφθεί στα δικαστήρια.
«Το αλ Τζαζίρα έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Κάμερον Ντόλεϊ, δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας Carter-Ruck του Λονδίνου. «Το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκστρατείας της στρατιωτικής κυβέρνησης είναι ότι η επένδυση αυτή έχει απαλλοτριωθεί. Η Αίγυπτος δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να πληρώσει στο αλ Τζαζίρα μια δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση».
Εξάλλου τρεις δημοσιογράφοι του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου δικάζονται στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι βοήθησαν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», μια υπόθεση η οποία αποδεικνύει, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι οι αρχές καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.
Και οι τρεις δημοσιογράφοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ το ίδιο το αλ Τζαζίρα τις έχει χαρακτηρίσει παράλογες.
Το Κατάρ, μια χώρα του Κόλπου που χρηματοδοτεί το αλ Τζαζίρα, υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην οποία ανήκει ο Μόρσι. Οι σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο είναι τεταμένες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου.