Το πάγωμα των σχεδίων για την ανέγερση κατοικιών για τους Παλαιστινίους στο 60% της Δυτικής Όχθης που τελεί υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο (στη λεγόμενη «περιοχή Γ»), επιβεβαίωσε σήμερα αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
«Το μέτρο αυτό που τίθεται σε εφαρμογή είχε αποφασισθεί τον Απρίλιο σε απάντηση των ενταξιακών αιτημάτων των Παλαιστινίων σε 15 διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που υποβλήθηκαν στις αρχές Απριλίου αντίθετα με τις δεσμεύσεις τους», διευκρίνισε αξιωματούχος της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης.
Ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, επιβεβαίωσε χθες ότι το πάγωμα επιβλήθηκε στη διάρκεια παρέμβασης ενώπιον επιτροπής του Κοινοβουλίου. Η κύρωση αυτή αφορά σειρά σχεδίων που είχαν ήδη εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.
«Τα σχέδια αυτά αφορούσαν την κατασκευή σχεδόν 600 κατοικιών και τη νομιμοποίηση κατοικιών που ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια», πρόσθεσε.
Η στρατιωτική διοίκηση πάγωσε επίσης πέντε «παράνομα» οικιστικά σχέδια χρηματοδοτούμενα από δωρεές από χώρες του εξωτερικού. Τα σχέδια αυτά αφορούσαν μια παιδική χαρά με τη χρηματοδότηση της ιταλικής κυβέρνησης, τον εκσυγχρονισμό των πηγαδιών με σουηδική χρηματοδότηση, τη διανομή σε δύο περιπτώσεις σκηνών του ΟΗΕ και προχείρων καταφυγίων από γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.
«Ακολουθούμε μια νέα πολιτική για να σταματήσει κάθε παράνομο κατασκευαστικό έργο με τη χρηματοδότηση δωρεών του εξωτερικού και για να διαμαρτυρηθούμε στα προξενεία και τις πρεσβείες των ενδιαφερομένων χωρών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η στρατιωτική διοίκηση κατέγραψε πέρυσι 1.646 παράνομες κατοικίες στη Δυτική Όχθη. Συνολικά 1.288 κατοικίες είχαν κατασκευαστεί από Παλαιστίνιους και 373 μεταξύ αυτών καταστράφηκαν. Από πλευράς ισραηλινών εποίκων, 358 παράνομες κατασκευές καταγράφηκαν και 147 καταστράφηκαν.
Η εφημερίδα Haaretz υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση για το πάγωμα των κατασκευαστικών έργων στην «περιοχή Γ» που παραμένει εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων στη Δυτική Όχθη πρέπει να εξαρτάται μόνο από «επαγγελματικές» και όχι πολιτικές εκτιμήσεις.
Το κεντρικό συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) υιοθέτησε χθες σχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση διαβημάτων ένταξης σε 60 όργανα του ΟΗΕ και διεθνείς συμφωνίες.