Στόχος της σχετικής έρευνας είναι η προστασία ευάλωτων σε τέτοιου είδους φαινόμενα περιοχών, όπως για παράδειγμα η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα, που «χτυπήθηκαν» από σεισμό μεγέθους 9,2 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε παλιρροιακά κύματα τσουνάμι ύψους μέχρι και 30 μέτρων, το Δεκέμβριο του 2004.
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κινητοποιήθηκε για τη δημιουργία συστήματος πρόληψης από τσουνάμι ήταν η Γερμανία σε συνεργασία με την Ινδονησία. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε με 4 εκατομμύρια ευρώ, από το 6ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το πρόγραμμα DEWS («Distant early warning system»).
Το σύστημα εντοπίζει και αναλύει σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και αξιολογεί την πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι. Κατόπιν αυτού προειδοποιεί τις χώρες, που πιθανόν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα δεδομένα που συλλέγει ο μηχανισμός μεταδίδονται μέσω δορυφόρου στον Κεντρικό Σταθμό στην Τζακάρτα της Ινδονησίας για περαιτέρω επεξεργασία.
Η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς διαρκεί τέσσερα λεπτά, αντί για 12 με το παλιό σύστημα. Όταν η σεισμική δόνηση θεωρηθεί ικανή να προκαλέσει τσουνάμι, το σύστημα αξιολογεί τον κίνδυνο μέσα από μαθηματικά μοντέλα, με βάση δεδομένα του παρελθόντος προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος. Η μαθηματική ανάλυση παρέχει στοιχεία ακόμα και σε σχέση με την κατεύθυνση των παλιρροιακών κυμάτων, ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ερευνητές τώρα στρέφουν το βλέμμα τους στη λεκάνη της Μεσογείου και στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό, καθώς θεωρείται, ότι αυτές οι περιοχές είναι «επίφοβες» για την εκδήλωση τσουνάμι.
Πηγή: i- live. gr