Τις διεθνείς σχέσεις σήμερα σε σχέση με την περιόδο του Ψυχρού Πολέμου συνέκρινε ο Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι τότε ήταν «πιο απλές» στη διαχείρισή τους. Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι στις δεκαετίες του 1940-1960, οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική οικονομική και στρατιωτική δύναμη, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν ήταν ίσως προφανές για τους μεγάλους ηγέτες της εποχής, αλλά ήταν πιο εύκολο απ’ ό,τι σήμερα, ας πούμε πως ήταν πιο απλό» υποστήριξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ουάσιγκτον.
«Οι επιλογές ήταν λιγότερο ποικίλες, λιγότερο περίπλοκες, με περισσότερες αντιθέσεις, περισσότερο ξεκάθαρες: Κομμουνισμός ή Δημοκρατία. Δύση ή Ανατολή. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αυτή η μεγάλη διαχωριστική γραμμή» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό και τις θρησκευτικές διαφορές στους κόλπους του ισλαμικού κόσμου ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες, ο Τζον Κέρι είπε ότι «εμείς πρέπει πραγματικά να χαράσσουμε πορεία σε έναν κόσμο πολύ πιο περίπλοκο».
«Κάποιες φορές, αντιμετωπίζουμε περίπλοκα προβλήματα στην Ουκρανία. Κάποιες φορές, πολεμάμε στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Όμως, είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε την ηρεμία σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ απαρίθμησε τις πρόσφατες διπλωματικές επιτυχίες, όπως τις συμφωνίες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στις δεκαετίες του 1940-1960 «μπορούσαμε να λάβουμε κακές αποφάσεις και να κερδίζουμε παρ’ όλ’ αυτά, καθώς ήμασταν σχεδόν η μοναδική οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Αυτό δεν ισχύει σήμερα» συμπέρανε ο Τζον Κέρι.