Την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ και να τερματίσουν τη φετινή περίοδο αναβάσεων στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου ανακοίνωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο οι Νεπαλέζοι οδηγοί. Η απόφασή τους ήρθε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 13 συναδέλφων τους από μια χιονοστιβάδα.
«Πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη συνάντηση σήμερα το απόγευμα και αποφασίσαμε να μην κάνουμε καμιά ανάβαση (στο Έβερεστ) φέτος αποτίοντας φόρο τιμής στους αδελφούς μας. Η απόφαση των σέρπα ήταν ομόφωνη», δήλωσε ένας εξ αυτών, ο Τούλσι Γκούρουνγκ.
Ένας άλλος σέρπα και ένας Αμερικανός ορειβάτης που ήταν παρόντες στον καταυλισμό βάσης επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο 13 νεπαλέζων οδηγών από μια χιονοστιβάδα.
«Κάποιοι οδηγοί έχουν ήδη φύγει και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν εδώ για περίπου μία εβδομάδα, ο χρόνος που χρειάζονται για να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν», πρόσθεσε ο Γκούρουνγκ, ο αδελφός του οποίου είναι μεταξύ των νεκρών.
Δεκατρείς σέρπα σκοτώθηκαν από τη χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε την Παρασκευή, ενώ οι σοροί 3 ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.
Οι 16 σέρπα ανήκαν σε μια ομάδα νεπαλέζων οδηγών που μετέφερε σκηνές, τρόφιμα και σκοινιά από τον καταυλισμό βάσης στον καταυλισμό 1 ώστε να προετοιμαστούν για την άφιξη των ορειβατών. Επτά άνθρωποι διασώθηκαν.
Αυτό ήταν το πιο θανατηφόρο δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Έβερεστ, σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Χόουλεϊ, ειδική στις αναβάσεις στο Νεπάλ.
Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των σέρπα και της κυβέρνησης του Νεπάλ.
Οι Νεπαλέζοι οδηγοί είχαν απειλήσει ότι θα τερματίσουν τη φετινή περίοδο αναρρίχησης, αν η κυβέρνηση δεν απαντούσε ως χθες Δευτέρα στα αιτήματά τους που αφορούσαν κυρίως την καλύτερη οικονομική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων και καλύτερες ασφαλιστικές καλύψεις.
Πεπειραμένοι δυτικοί αλπινιστές εγκαταλείψαν σήμερα τον καταυλισμό βάσης για να μεταβούν στο Κατμαντού και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης.
Οι σέρπα κερδίζουν 3.000 με 6.000 δολάρια κάθε περίοδο, ένα ποσό που είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με τον μέσο ετήσιο μισθό στο Νεπάλ, όμως δεν διαθέτουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.
Συνολικά περισσότεροι από 300 ορειβάτες, κυρίως σέρπα, έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου μετά την κατάκτησή της το 1953 από τον σερ Έντμουντ Χίλαρι και τον σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι.