Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία τις προηγούμενες μέρες, προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε συγκοινωνιακές υποδομές και σε καλλιέργειες σε 12 δήμους, κυρίως στο δυτικό τμήμα και στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας.
Από το απότομο λιώσιμο των χιονιών υπερχείλισαν ο ποταμός Μοράβα και οι παραπόταμοί του Βετέρνιτσα και Τόπλιτσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης και στο σύστημα ηλεκτροδότησης.
Σε 12 δήμους της χώρας, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κρούσεβατς καταστράφηκαν επτά γέφυρες, δύο χιλιόμετρα δρόμου από άσφαλτο και 20 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 800 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν, όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του δήμου.
Στην αριστερή όχθη του Μεγάλου Μοράβα, κοντά στην πόλη Γιαγκόντινα, πλημμύρισε ξενοδοχείο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κίνδυνος για τους πελάτες.
Στο δήμο Κράλιεβο από τις καταρρακτώδεις βροχές και την υπερχείλιση ρεμάτων προκλήθηκαν κατολισθήσεις σε εκατοντάδες δρόμους.
Συνολικά 503 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές, δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς.
Ο υπουργός Γεωργίας στην προσωρινή κυβέρνηση Ντράγκαν Γκλάμοτσιτς δήλωσε ότι είναι νωρίς να γίνει αποτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Σερβία και ότι από την κατάσταση πρέπει να συναχθούν διδάγματα για τα επόμενα χρόνια ώστε να αποφευχθούν ανάλογα σενάρια.
«Έχουμε άσχημα παραδείγματα από παρελθόν, από τα οποία δεν μάθαμε τίποτα» σχολίασε ο κ. Γκλάμοτσιτς.
Ο διευθυντής της εταιρείας υδάτων “Srbijavoda” Γκόραν Παούνοβιτς δήλωσε ότι αποτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες θα γίνει εφόσον οι αρμόδιοι μπορέσουν να προσεγγίσουν όλες τις πληγείσες περιοχές.
Αν και η στάθμη των υδάτων άρχισε να σταθεροποιείται η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη λεκάνη του νότιου Μοράβα στα χωριά Τζούνις στο δήμο Κρούσεβατς και Ζίτκοβατς στο δήμο Αλεξίνατς.
Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ήρθαν αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση στις 22 Απριλίου πριν από τέσσερα χρόνια.
Η προσωρινή κυβέρνηση της Σερβίας έχει προγραμματίσει σύσκεψη για τις 15:30 τοπική ώρα για να εξετάσει την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.
Πλημμύρες έπληξαν και το βόρειο Κόσοβο, όπου από τις μεγάλες ποσότητες νερού καταστράφηκε γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ, στο δήμο Λεπόσαβιτς.
Ο ποταμός Ίμπαρ υπερχείλισε από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές καλλιέργειες και να προκληθούν ζημιές στο οδικό δίκτυο.