Ο πρώην επικεφαλής της αφγανικής διπλωματίας Αμπντουλά Αμπντουλά προηγείται του αντιπάλου του Άσραφ Γάνι, πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την 5η Απριλίου στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή.
Κατά τα μερικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή, ο Αμπντουλά συγκεντρώνει το 44,4% των ψήφων έναντι ενός 33,2% του Γάνι, με τους δύο υποψήφιους να προηγούνται με διαφορά των υπολοίπων ως τώρα στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της αναμέτρησης των συνολικά οκτώ υποψηφίων που διεκδικούν να διαδεχθούν τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.
«Περίπου οι μισές ψήφοι έχουν καταμετρηθεί», δηλαδή περίπου οι 3,45 εκατ., διευκρίνισε ο Άχμαντ Γιούσουφ Νουριστάνι, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο δεύτερος γύρος που κατά τα φαινόμενα θα χρειαστεί προβλέπεται να διεξαχθεί την 28η Μαΐου, εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν υπερβεί το 50% των ψήφων, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Πάνω από 7 εκατομμύρια Αφγανοί —επί συνόλου 13,5 εκατομμυρίων εκλογέων— πήγαν στις κάλπες την 5η Απριλίου, χωρίς να αναφερθούν σοβαρά επεισόδια βίας, παρά τις απειλές των Ταλιμπάν ότι θα εξαπέλυαν επιθέσεις.
«Το προβάδισμα το περιμέναμε, δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς, μάλλον περιμέναμε ένα μεγαλύτερο προβάδισμα», ανέφερε ο Αμπντουλά σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην κατοικία του στην Καμπούλ. «Ελπίζουμε ακόμη ότι οι εκλογές θα ολοκληρωθούν από τον πρώτο γύρο», πρόσθεσε.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την 14η Μαΐου.
Η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου είναι μια προοπτική η οποία ενέχει αρκετούς κινδύνους αν ληφθούν υπόψη τα προβλήματα ασφαλείας, η προοπτική της μικρής συμμετοχής και το κόστος — για να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο ο Αμπντουλά απέρριψε την ιδέα να αναζητηθεί ένας συμβιβασμός για να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος.
«Η ιδέα να σχηματιστεί μια συμμαχία ώστε να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος δεν είναι στην ατζέντα, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε την πρόθεση να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία», είπε. «Ο λαός του Αφγανιστάν αξίζει να έχει ένα καθαρό αποτέλεσμα».
Ο ίδιος είπε ότι έχει συνομιλήσει με τον Ζαλμάι Ρασούλ, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση με το 11% των ψήφων, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες οι δύο πολιτικοί να συμμαχήσουν εναντίον του Γάνι στον δεύτερο γύρο.
Οι δυτικές δυνάμεις παρακολουθούν προσεκτικά την διαδικασία, μετά τις χαοτικές εκλογές του 2009, που είχαν συνοδευτεί από καταγγελίες περί μαζικής νοθείας.
Οι ξένοι δωρητές, οι οποίοι είναι διστακτικοί σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην αφγανική κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του NATO στα τέλη της χρονιάς, αναμένουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης για να κρίνουν εάν και κατά πόσον μπορούν να συνεργαστούν με αυτήν.
Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια συμμετοχή του 50-60% από τους 13,5 εκατ. ψηφοφόρους, αλλά κυκλοφορούν 18 εκατομμύρια εκλογικά βιβλιάρια. Υπολογίζεται ότι θα ακυρωθούν έως και 1 εκατ. ψήφοι. Στελέχη της εκλογικής επιτροπής έχουν προειδοποιήσει ότι τα πολυάριθμα κρούσματα νοθείας ενδέχεται να καθυστερήσουν τη διαδικασία.
«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κυβερνήτες, βουλευτές, ενέχονται στη νοθεία», δήλωσε ο Γκιουλ Αγά Σερζάι, ένας από τους οκτώ υποψήφιους για την προεδρία, πρώην κυβερνήτης της Κανταχάρ. «Περιφερειάρχες, αξιωματικοί της αστυνομίας, όλοι αναμίχθηκαν — στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε συμβεί τίποτε τέτοιο», πρόσθεσε.
Μόνο στη Χεράτ, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου εκλογικών παραβάσεων είπε στο Ρόιτερς χθες ότι κρίθηκαν άκυρες 100.000 ψήφοι σε 27 εκλογικά τμήματα.
Έχουν αναφερθεί περισσότερα κρούσματα σοβαρών παραβάσεων στην διαδικασία αυτού του μήνα από ό,τι στις προεδρικές εκλογές του 2009 —τις οποίες είχε καταγγείλει ο Αμπντουλά, ο οποίος ήταν τότε αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι, αρνούμενος μάλιστα να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο—, κάτι που απειλεί να υπονομεύσει τη νομιμότητα μιας διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στο Αφγανιστάν.
Ο Αμπντουλά παραδέχθηκε ότι η νοθεία τον ανησυχεί, αλλά υποστήριξε ότι η διαδικασία είναι πολύ πιο διαφανής από εκείνη του 2009.