Υπέρ της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Αύγουστο τάχθηκε, σε μυστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η διαδικασία αυτή αποτελούσε μια άτυπη δοκιμασία για το επίπεδο της υποστήριξης που θα είχε μια υποψηφιότητα Ερντογάν εντός του κυβερνώντος κόμματος. Εάν έθετε πράγματι υποψηφιότητα, αυτό θα σήμαινε πως ο Ερντογάν θα χρειαζόταν να παραιτηθεί από το θώκο του προέδρου του AKP, αλλά αυτός και μόνο θα αποφασίσει, έχουν δηλώσει συνεργάτες του.
Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριάρχησε στα τουρκικά πολιτικά πράγματα επί μία δεκαετία και πλέον, δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος για την προεδρία -με πολύ μεγαλύτερες εξουσίες όμως- και η καλή επίδοση του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο καταδιώκει το στενό του κύκλο, ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι θα το αποφασίσει όντως.
Πάντως στενοί συνεργάτες του λένε ότι η αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη μάχη εναντίον του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός πρώην συμμάχου του Ερντογάν τον οποίο ο πρωθυπουργός κατηγορεί πως κινεί τα νήματα της έρευνας για διαφθορά στο πλαίσιο μιας συνομωσίας υπονόμευσης της κυβέρνησης, ίσως σημάνει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός για τέταρτη θητεία. Ως έχουν τα πράγματα σήμερα, το αξίωμα του πρωθυπουργού είναι ισχυρότερο από εκείνο του προέδρου.
Ωστόσο αυτό θα απαιτούσε το AKP να ψηφίσει για να τροποποιήσει το καταστατικό του και να καταργήσει το όριο των τριών θητειών για τους πρωθυπουργούς και τους κοινοβουλευτικούς, κάτι στο οποίο ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα ότι αντιτίθεται για λόγους αρχής.
«Μια συντριπτική πλειοψηφία εντός του κόμματος λέει ότι ο Ερντογάν θα έπρεπε να γίνει πρόεδρος και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας το απεικόνισαν αυτό», είπε ανώτερο στέλεχος του AKP στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά τη διαδικασία, η οποία διεξήχθη την Τετάρτη.
«Μια μικρή ομάδα ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές καθώς θα υπάρξουν προσεχώς κρίσιμες εξελίξεις, κατά τη διάρκεια των οποίων η ηγεσία του θα είναι πολύ απαραίτητη», ανέφερε το ίδιος στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Ο αντιπρόεδρος του AKP Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε χθες ότι το κόμμα θα έπρεπε να διεξάγει μια σειρά συνεδριάσεων σχετικά με τις προεδρικές εκλογές ώστε να ανακοινωθεί μια απόφαση εντός του Μαΐου.