Την έντονη ανησυχία της για την σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης εξέφρασε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) για τους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι καλύπτουν την ουκρανική κρίση και αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο βίαιες επιθέσεις ή εκφοβισμούς.
«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε έντονα για τη βία εναντίον των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της FIJ, οργάνωσης η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.
«Ζητούμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν την ελευθερία κινήσεων και τα δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Επικαλούμενη πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο η FIJ κατήγγειλε την απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία 20 και πλέον δημοσιογράφων και συνεργείων ρωσικών ΜΜΕ, περιλαμβανομένων του πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, των τηλεοπτικών δικτύων Ρωσία 24 και RT και της εφημερίδας Kommersant τις τελευταίες ημέρες.
Εξάλλου μια ομάδα του BBC News δέχθηκε απειλές και ο εξοπλισμός της υπέστη ζημιές σήμερα από μια ομάδα φιλορώσων στη Σλαβιάνσκ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία όπου η κατάσταση είναι τεταμένη τις τελευταίες ημέρες. Χθες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Φρέντερικ Πάξτον, έναν ανεξάρτητο Βρετανό φωτοειδησεογράφο, και κατέσχεσαν το υλικό του και τον εξοπλισμό του στη Χορλίβκα, σύμφωνα με την FIJ.
Η οργάνωση αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις δημοσιογράφων του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστοτόπου Χρομάντσκε, αλλά και του ρωσικού ιστοτόπου Λέντα που συνελήφθησαν για μερικές ώρες από ένοπλους το Σάββατο.
Τουλάχιστον επτά κουκουλοφόροι εξάλλου επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν ντόπιους που δουλεύουν για τον ιστότοπο Γκορλόβκα και την εφημερίδα Κρίμιναλ Εξπρές στη Χορλίβκα.
Η FIJ, η οποία αναφέρει ότι εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους από 100 και πλέον χώρες, υπενθύμισε επίσης ότι η ουκρανική δικαιοσύνη απαγόρευσε την 25η Μαρτίου την μετάδοση του σήματος ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων, τα οποία η μεταβατική κυβέρνηση κατηγορεί ότι τροφοδοτούν τις αυτονομιστικές τάσεις.
Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις κυβερνήσεις τους καλύπτουν τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση με προκατειλημμένο τρόπο.