Το Ιράν απέρριψε σήμερα ως «απαράδεκτες» τις επιφυλάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση της Τεχεράνης να επιλέξει τον Χαμίντ Αμπουταλεμπί ως νέο πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Κάποια μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν εκφράσει την οργή τους για την επιλογή του βετεράνου αυτού ιρανού διπλωμάτη, ο οποίος φέρεται να είχε διαδραματίσει ρόλο στην κρίση του 1979-1981 όταν 52 αμερικανοί εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη κρατήθηκαν όμηροι από ιρανούς φοιτητές για 444 ημέρες.

Χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την πρόθεση του Ιράν να διορίσει στη θέση αυτή τον Αμπουταλεμπί «ανησυχητική», σύμφωνα με τον Τζέι Κάρνεϊ.

«Ενημερώσαμε την (ιρανική) κυβέρνηση ότι η επιλογή αυτή δεν είναι βιώσιμη», υπογράμμισε ο Κάρνεϊ, ο οποίος σχεδόν είπε ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον Αμπουταλεμπί.

«Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την (επιλογή) του Ιράν για τον απεσταλμένο του στον ΟΗΕ δεν είναι αποδεκτή. Το Ιράν έχει διαβιβάσει επισήμως τις απόψεις του», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ.

Η Αφχάμ πρόσθεσε ότι ο Αμπουταλεμπί είναι μεταξύ των καλύτερων και πιο έμπειρων διπλωματών του Ιράν, επισημαίνοντας ότι έχει υπηρετήσει στην Ιταλία, το Βέλγιο και την Αυστραλία.

Ως η χώρα που φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ γενικά απαιτείται να δίνουν άδεια πρόσβασης στον ΟΗΕ στους ξένους διπλωμάτες. Παρόλα αυτά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αμερικανικοί νόμοι του επιτρέπουν να αρνηθεί την παροχή βίζας σε διπλωμάτες για λόγους «ασφάλειας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής».

Εξάλλου τη Δευτέρα πέρασε από τη Γερουσία ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου ενδέχεται να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον Αμπουταλεμπί.

Βάσει του νομοσχεδίου, που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα οποιουδήποτε προσώπου εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατασκοπείας, τρομοκρατίας ή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο ίδιος ο Αμπουταλεμπί σε δηλώσεις του σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισε τον ρόλο του στη διάρκεια της κρίσης των ομήρων επισημαίνοντας ότι ήταν απλώς ένας μεταφραστής.