«Να κοιτάτε την δουλειά σας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στους διπλωμάτες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η απάντηση αυτή ήρθε πριν την πραγματοποίηση ψηφοφορίας για να λογοδοτήσει η Πιονγκγιάνγκ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ερευνητές συνέκριναν με τις ωμότητες των Ναζί.

Ερευνητές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι επικεφαλής της ασφάλειας και πιθανώς και ο ίδιος ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν πρέπει να δικαστούν ως αυτοί που έδωσαν την εντολή για συστηματικά βασανιστήρια, λιμοκτονία και φόνους, σημειώνοντας ότι είναι «συγκλονιστική η ομοιότητα» των εγκλημάτων αυτών με αυτά που διαπράχθηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη υιοθέτησε μια απόφαση, την οποία υπέβαλαν η Ιαπωνία και η ΕΕ και υποστήριξαν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, με την οποία ζητείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αξιώσει να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία.

Συνολικά 30 κράτη ψήφισαν υπέρ, 6 κατά και 11 απείχαν. Η Κίνα παραδοσιακός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, όπως και η Βενεζουέλα μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Βόρεια Κορέα, η οποία δεν είναι ένα από τα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ψηφίσει.

«Η Ιαπωνία εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για την συνέχιση των κατάφωρων, συστηματικών και γενικευμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο ιάπωνας εκπρόσωπος στον ΟΗΕ στην Γενεύη, Τακάσι Οκάντα.

«Στην απόφαση αυτή απαριθμούνται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εντόπισε η επιτροπή έρευνας και υπογραμμίζεται η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία γι’ αυτά τα εγκλήματα», υπογράμμισε παράλληλα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αλέξανδρος Αλεξανδρής, μιλώντας εξ ονόματος της ΕΕ.

Με την απόφαση αυτή συστήνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιληφθεί του θέματος προκειμένου να αναληφθεί η κατάλληλη δράση για να δικαστούν αυτοί που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ έχει ζητήσει επανειλημμένως την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι το μόνο όργανο που μπορεί να την κάνει.

Ωστόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κίνα μπορεί να ασκήσει βέτο σε ένα τέτοιο αίτημα, καθώς το Πεκίνο δεν επιθυμεί την εμπλοκή του ΔΠΔ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας Σο Σε Πιόνγκ αντέδρασε στην πρόταση αυτή πριν από την ψηφοφορία, λέγοντας: «Να κοιτάτε την δουλειά σας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε γέλια στους διπλωμάτες που μετείχαν στις συνομιλίες που είχαν σήμερα κατά την τελευταία ημέρα της συνεδρίασής τους διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, η οποία αποσκοπούσε στην εξέταση των παραβιάσεων που γίνονται παγκοσμίως.

«Η συνεργασία δεν μπορεί ποτέ να είναι συμβατή με την αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέκτεινε εξάλλου κατά ένα έτος την εντολή του ερευνητή του στην Βόρεια Κορέα, Μαρζούκι Νταρουσμάν και συμφώνησε να ιδρύσει ένα γραφείο για να τον βοηθήσει στη συλλογή περισσότερων στοιχείων και μαρτυριών.

Αποκλιμάκωση της έντασης με τη Νότια Κορέα

Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα απέστειλε σήμερα πίσω στην πατρίδα του ένα βορειοκορεατικό αλιευτικό σκάφος που είχε διασχίσει τα αμφιλεγόμενα θαλάσσια σύνορα ανοιχτά της δυτικής ακτής της χώρας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας, εκτονώνοντας την ένταση σε μια περιοχή που έχει αποτελέσει το θέατρο φονικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια.

Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις είχαν κατασχέσει το σκάφος αυτό, αφού είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις να αποσυρθεί, αλλά αργότερα επιβεβαίωσαν ότι το πλεούμενο είχε παρουσιάσει βλάβη στην μηχανή του και ότι τα τρία μέλη του πληρώματός του δεν είχαν καμία πρόθεση να αυτομολήσουν στη Νότια Κορέα, διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας μετέδωσαν ότι η ομίχλη και ένα μηχανικό πρόβλημα στο σκάφος το είχαν βγάλει από την πορεία του και ότι τα νοτιοκορεατικά πολεμικά πλοία το είχαν περικυκλώσει άμεσα κι είχαν ρίξει προειδοποιητικά πυρά προτού μπορέσει να επανέλθει στην σωστή του πορεία.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εξοργιστική δράση των πολεμοκάπηλων της Νότιας Κορέας να κατασχέσουν δια της βίας το πλοίο μας και να διαπράξουν ενέργειες απάνθρωπης βαναυσότητας προς τους ψαράδες μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του βορειοκορεατικού στρατού.

Η Βόρεια Κορέα αρνείται να αναγνωρίσει τη Βόρεια Συνοριακή Γραμμή, το θαλάσσιο σύνορο από το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953. Οι δύο πλευρές παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η σύγκρουση έληξε με ανακωχή και όχι με μια συνθήκη ειρήνης.