H κυβέρνηση της Ρωσίας ενέκρινε σήμερα ένα πρώτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Κριμαίας, με στόχο να βοηθήσει την οικονομία της χερσονήσου καθώς εδραιώνει τον έλεγχό της στην περιοχή.
Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε δηλώσει προχθές ότι η Ρωσία θα δαπανήσει έως και 243 δισεκατομμύρια ρούβλια (4,96 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Κριμαία φέτος αντλώντας κεφάλαια από τον προϋπολογισμό.
Το τελικό κόστος αναμένεται να κυμανθεί πολύ υψηλότερα και αναλυτές που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα αναθεώρησαν, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ρωσίας.
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χορηγήσει μια ένεση ρευστότητας ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (218 εκατομμυρίων ευρώ) στον προϋπολογισμό της Κριμαίας και θα χορηγήσει επιπλέον 2,4 δισεκ. ρούβλια στην Σεβαστούπολη, που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις ανάγκες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την οικονομία γενικά.
Το να δώσει ώθηση στην οικονομία της Κριμαίας, κρίνεται σημαντικό από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που ελπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού και τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του.
Ωστόσο η Κριμαία θα αντλήσει κεφάλαια από τα κρατικά ταμεία της Ρωσίας σε μια συγκυρία που η οικονομία της ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα. Η περιοχή έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 55 δισεκατ. ρουβλιών, το οποίο η Μόσχα σχεδιάζει να καλύψει τα επόμενα χρόνια με κεφάλαια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Η Ρωσία επίσης υποσχέθηκε να αυξήσει τους μισθούς του δημοσίου τομέα της Κριμαίας και τις συντάξεις στα επίπεδα της Ρωσίας – κάτι που σημαίνει ότι θα τους διπλασιάσει.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έχει υπολογίσει ότι η Μόσχα θα χρειαστεί να καταβάλει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο μόνο για να καταφέρει να φέρει το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κριμαίας στα ίδια επίπεδα με εκείνα στις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας.
Η χερσόνησος, με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων, εξαρτάται από την Ουκρανία για το 85% της ηλεκτρικής της ενέργειας, το 90% του πόσιμου νερού και μεγάλο μέρος του εφοδιασμού της με τρόφιμα.
Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές εταιρείες εμφανίζονται επιφυλακτικές για το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην οικονομία της Κριμαίας, αν και ορισμένες θα επιθυμούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας εκεί.
Η παροχή βοήθειας προς την Κριμαία από ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσε επίσης να περιπλακεί εξαιτίας των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ρωσική οικονομία των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να αντεπεξέλθει στο να χορηγήσει βοήθεια στην περιοχή, ωστόσο θα υπάρξουν άλλες σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.
«Το άμεσο κόστος για τη Ρωσία είναι σχετικά μικρό, καθώς η Κριμαία δεν είναι μια μεγάλη περιοχή» δήλωσε ο Αλεξέι Ντεβιάτοφ, επικεφαλής οικονομολόγος στην χρηματιστηριακή Uralsib Capital.
«Ως οικονομολόγος, ανησυχώ περισσότερο για το κόστος αυτής της “επιχείρησης” από την άποψη της εκροής κεφαλαίων, των περιορισμών στη νομισματική πολιτική και της αποδυνάμωσης του ρουβλίου».
«Το κόστος θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,5% έως 2% του ρωσικού ΑΕΠ» υπογράμμισε.