Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ/CPI) Φατού Μπενσούντα.
«Κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει υλικά» την εισαγγελέα «εκτίθεται επίσης σε κυρώσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον Ιούνιο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Δικαστηρίου προκειμένου να το αποθαρρύνει να ασκήσει διώξεις σε Αμερικανούς στρατιώτες για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.
ΤΟ ΔΠΔ είχε αποδοκιμάσει τότε μια «σειρά επιθέσεων άνευ προηγουμένου» σε βάρος του, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία του.
«Σήμερα περνάμε από τα λόγια στις πράξεις», εξήγησε ο Πομπέο κατηγορώντας το ΔΠΔ για «παράνομες προσπάθειες να υπαχθούν οι Αμερικανοί στη δικαιοδοσία του, τονίζοντας ότι «το ΔΠΔ συνεχίζει δυστυχώς να στοχοθετεί Αμερικανούς».
Εκτός από την εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα, στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον περιλαμβάνεται και ο Πακίσο Μοτσοτσόκο, επικεφαλής στο Τμήμα Δικαιοδοσίας, Συμπληρωματικότητας και Συνεργασίας.
Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ.
«Επίθεση κατά του κράτους δικαίου οι αμερικανικές κυρώσεις»
Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα είναι «απαράδεκτες», δήλωσε απόψε το βράδυ ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρατών Μελών του Δικαστηρίου, δικαστής Ο-Γκον Κουόν, τονίζοντας πως οι κυρώσεις αυτές αποτελούν μια επίθεση κατά της διεθνούς δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.
«Απορρίπτω σθεναρά αυτά τα άνευ προηγουμένου και απαράδεκτα μέτρα εναντίον ενός διεθνούς οργανισμού που λειτουργεί με βάση συνθήκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ο-Γκον Κουόν.
Οι κυρώσεις είναι «πρωτόγνωρες και συνιστούν σοβαρές επιθέσεις εναντίον του Δικαστηρίου, του συστήματος του Καταστατικού της Ρώμης της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου γενικότερα» ανέφερε η ανακοίνωση.