Λιθουανία, Λετονία, και Εσθονία, κήρυξαν ανεπιθύμητα πρόσωπα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και άλλους 29 Λευκορώσους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών της Βαλτικής αναφέροντας ότι ο κατάλογος αυτός είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ενδεχομένως να διευρυνθεί αργότερα.
Στον κατάλογο εκτός από τον Λουκασένκο, συμπεριλαμβάνεται ο μεγαλύτερος γιός του και σύμβουλός του για θέματα ασφαλείας Βίκτορ Λουκασένκο.
Κρεμλίνο: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην Λευκορωσία, δεν χρειάζεται να σταλούν δυνάμεις
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η κατάσταση στην γείτονα Λευκορωσία είναι υπό έλεγχο και θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο έχει συγκροτήσει μια εφεδρική αστυνομική δύναμη κατά παράκληση του Λουκασένκο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει ανενεργή και θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας και η ηγεσία της χώρας έχουν με αρκετή σιγουριά την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν αφήνουν περιθώρια για προβοκάτσιες, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν κατά την διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων ατόμων.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταλλάξει με την Λευκορωσία εμπειρίες σε σχέση με την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά όπως είπε προς το παρόν από το Μινσκ δεν υπήρξε κάποιο παρόμοιο αίτημα.
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, «ειδικοί», ανάμεσά τους δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο, εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου που θα τεθεί στη συνέχεια «σε δημοψήφισμα».