Διμερές δάνειο στην Ουκρανία, προτίθεται να χορηγήσει η Σουηδία, όπως ανέφεραν δύο ηγετικά στελέχη της κυβέρνηση της χώρας, ενθαρρύνοντας παράλληλα άλλες χώρες να συνεισφέρουν και προειδοποιώντας ότι η οικονομική αστάθεια θα οδηγήσει σε περαιτέρω πολιτική αστάθεια στην ουκρανική επικράτεια.
Η Στοκχόλμη είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τη χορήγηση ενός δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφεραν ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Καρλ Μπιλτ σε άρθρο τους στην εφημερίδα Dagens Nyheter.
Δεν αναφέρθηκαν στο μέγεθος του δανείου.
«Η πολιτική σταθερότητα στην Ουκρανία κινδυνεύει να υπονομευτεί εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω», επισήμαναν.
Οι Ράινφελτ και Μπιλτ σημείωσαν ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το καλοκαίρι για να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες της» και πρόσθεσαν ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ μελετούν τη χορήγηση δανείων στο Κίεβο.
Η Σουηδία, ανέφεραν επίσης, είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες στη μεταβατική κυβέρνηση όπως εμπειρογνωμοσύνη στο πεδίο της φορολογίας του ενεργειακού τομέα.
Οι Ράινφελτ και Μπιλτ επισήμαναν ότι ένα διμερές δάνειο χρειάζεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα πάρει μέρος στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία, στην πρώτη του συνάντηση με δυτικούς αξιωματούχους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια (Δευτέρα 24η-Τρίτη 25ης Μαρτίου), με θέμα την αποτροπή της πυρηνικής τρομοκρατίας, αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί.
Η Δύση έχει καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ ο Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι πρόκειται να επιβληθούν και άλλα στοχευμένα μέτρα κατά τομέων-κλειδιών της ρωσικής οικονομίας.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να διεξαγάγουν μια σύνοδο κορυφής της G7 χωρίς τη Ρωσία στο περιθώριο αυτής της Συνόδου για να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, εν μέσω της πιο σοβαρής σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Σε μια ανακοίνωσή του χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα έχει «διμερείς συναντήσεις με ξένους συνομιλητές, περιλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντως δεν αναφέρθηκε στα τυχόν σχέδια του Λαβρόφ να κάνει διμερείς επαφές.