Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Τόμας Σιέμονιακ, υποστήριξε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική
παρουσία τους στην Πολωνία και σε άλλα κράτη-μέλη του NATO στην κεντρική
καθώς και στην ανατολική Ευρώπη, υπό το φως της ουκρανικής κρίσης.
Ο Σιέμονιακ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εμφανίζεται ανοικτή όσον αφορά αυτή την ιδέα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν ακόμη αρχίσει λεπτομερείς συνομιλίες σχετικά.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Πολωνία την περασμένη Τρίτη κι επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στο πολωνικό έδαφος ως το 2018, ενώ συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την παρουσία τους στην (κεντρική και την ανατολική) Ευρώπη, όπως επίσης και στην Πολωνία», δήλωσε ο Σιέμονιακ στο ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM.
«Θα συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες και είμαι ευτυχής που οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ (αλλά και) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι ανοικτοί ως προς αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μπάιντεν, δήλωσε ο Σιέμονιακ, «υπήρχε μια ξεκάθαρη προσδοκία, όπως επίσης από όλους τους συμμάχους του NATO (στην) Ανατολική Ευρώπη, αναμένουμε μια μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και η ανατολική πλευρά του NATO πρέπει να ενισχυθεί».
Με δεδομένη την κρίση στην Ουκρανία, είπε, είναι «φυσικό» να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα εξεταστεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.
Ικανοποιώντας ένα αίτημα της Βαρσοβίας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν την κλίμακα των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν στο έδαφος της χώρας, στέλνοντας στην Πολωνία 12 μαχητικά F-16 και 300 στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Πριν από την απόφαση αυτή στο πολωνικό έδαφος έδρευε μόνο μια μικρή αμερικανική αποστολή που συνέβαλε στην εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας της Πολωνίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ένα μέτρο υπέρ της εφαρμογής του οποίου τάσσεται η Βαρσοβία σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας, έχουν μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη ως απειλή παρά όταν πράγματι επιβάλλονται.
Η Πολωνία, η οποία έχει χερσαία σύνορα με την Ουκρανία και το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, τάχθηκε υπέρ των ενεργειών εναντίον της Μόσχας, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης θεώρησης διαβατηρίων και της δέσμευσης πόρων για στενούς συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που επέβαλε η ΕΕ.
«Οι κυρώσεις είναι σαν τα πυρηνικά όπλα — είναι καλύτερο να τις χρησιμοποιείς ως απειλή παρά να τις επιβάλεις», δήλωσε ο Σικόρσκι στη γερμανική εφημερίδα Bild.
«Αλλά με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να ζυγίσουμε τις κυρώσεις και το πώς θα μας επηρεάσουν. Από την άλλη πλευρά, το να μείνουμε άπρακτοι μπορεί να αποδειχθεί πιο δαπανηρό μακροπρόθεσμα», υποστήριξε.
Η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτώνται χώρες όπως η Γερμανία.