Τα μέτρα λιτότητας δεν βοήθησαν την Ολλανδική κυβέρνηση καθώς οι Ολλανδοί τιμώρησαν στις δημοτικές εκλογές τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μέσω της ψήφου τους στις κάλπες.

Οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66 και σε πολλά μικρά τοπικά κόμματα δείχνοντας την έντονη απογοήτευση τους στους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και στους Εργατικούς εταίρους τους, το κόμμα στο οποίο ανήκει ο υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι Εργατικοί του PVdA είδαν έτσι την παραδοσιακή επιρροή τους να μειώνεται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και τη Χάγη.«Το PVdA έχασε την επαφή με τη βάση του και δεν είχε τα κατάλληλα πρόσωπα στα κατάλληλα σημεία πριν από την ψηφοφορία», δήλωσε ο Ρομπ Ούντκερκ του PVdA μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Οι Εργατικοί είχαν σχηματίσει ένα συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2012 και κατηγορούνται τακτικά από τους οπαδούς τους, ότι εγκατέλειψαν τις αριστερές αρχές τους γι’ αυτές των Φιλελευθέρων.
Το κόμμα δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο Άμστερνταμ και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 60 χρόνια, καθώς το D66 πήρε την πρωτιά.Ο επικεφαλής του κόμματος στην ολλανδική πρωτεύουσα, ο Πίτερ Χίλχορστ, ανακοίνωσε την παραίτησή του καθώς το κόμμα έχασε ποσοστό άνω του 10%.

Η επιρροή των Φιλελευθέρων μειώθηκε επίσης, καθώς το ποσοστό τους σ’ όλη τη χώρα μειώθηκε από 15,5% σε 12,4%.
Το κόμμα του ακροδεξιού λαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), ευρωσκεπτικιστικό και κατά των μεταναστών, παρουσίασε ψηφοδέλτια σε δύο πόλεις, στην πρωτεύουσα Χάγη και στην Αλμέρε.Στην Αλμέρε το PVV ήρθε πρώτο και στην Χάγη δεύτερο, μετά το D66 και μπροστά από τους Εργατικούς.

Η συμμετοχή ήταν «σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο» όπως αναφέρει το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.