Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας «Ταγίπ δολοφόνε» με αφορμή την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν αργά χθες το απόγευμα ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

 Η ατμόσφαιρα στην Τουρκία είναι εμφανώς πολωμένη και ενόψει δημοτικών εκλογών έγιναν και πολλές δηλώσεις.Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεώρησε τον πρωθυπουργό υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου και χαρακτήρισε τον Μπερκίν Ελβάν «μάρτυρα της δημοκρατίας»

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «τρομοκρατεί το δρόμο» πριν από τις δημοτικές εκλογές και καταδικάζει τους διαδηλωτές.Χαρακτηριστικά είπε «Επιχειρούν να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα προκαλώντας και τρομοκρατώντας τον δρόμο».

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να σπείρουν χάος για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Οι διαδηλωτές επίσης κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι κατέστρεψαν χθες γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.
«Υποτίθεται πως είσαστε δημοκράτες, υπέρ της ελευθερίας. Πρόκειται όμως για τσαρλατάνους, δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοκρατία, δεν πιστεύουν στην κάλπη», δήλωσε ο Ερντογάν.